Okrugli sto u Bujanovcu o slobodi izražavanja veroispovesti

BUJANOVAC

U Bujanovcu je u organizaciji Odbora za ljudska prava  održan okrugli sto na temu “Sloboda izražavanja veroispovesti kao deo osnovnih prava obuhvaćenih Akcionim planom za realizaciju Poglavlja 23 Sporazuma o prodruživanju u  EU”.

Izlagači, Goran Arsić i Nexhmedin Ademi, napravili su uvod u važnost slobode veroispovesti kao jednog od osnovnih prava čoveka.

Dogadjaju su prisustvovali i predstavnici manjih verskih zajednica.

Prisutni su se saglasili da je postignut napredak u slobodi veroispovesti u Srbiji.

Sa druge strane, istaknuto je da nema medjuverskog dijaloga u Srbiji I da bi trebalo da postoji inicijativa za istim. Takodje, pojedini govornici su naglasili da postoji potreba za boljim zakonodavstvom koji će omogućiti sistemsku ravnopravnost svih verskih zajednica, jer i u okviru nacionalnih manjina postoje takozvane verske manjine, manje verske zajednice poput derviša.

U Srbiji, pored tradicionalnih crkvi,  aktivno deluje 19 manjih verskih zajednica koje su upisane u zvanični državni registar. Na jugu Srbije, osim nekoliko islamskih verskih zajednica I srpske pravoslane crkve, u manjoj meri egzistiraju I Jehovini svedocii i hrišćanska adventistička crkva.

Belgzim Kamberi, moderator tribine, istakao je da je jedan od glavnih problema I taj što nisu jasno definisani  pojmovi crkve, verske zajednice I sekte pa veliki broj gradjana male verske zajednice posmatra kroz prizmu sekti.

Odbor za ljudska prava je tribinu organizovao u okviru projekta “Monitoring i promovisanje prava albanske nacionalne manjine na jugu Srbije” koji je finansijski podržan od strane Nemačke Ambasade u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare