80 godina od velikog bekstva zatvorenika iz Logora na Crvenom krstu

NIŠ

Prošlo je 80 godina od prvog velikog bekstva zatvorenika iz jednog nacističkog koncetracionog logora u čitavoj Evropi-Logora na Crvenom krstu u Nišu. Bekstvo logoraša se odigralo 12.februara 1942. Tim povodom  je iz štampe izašla prva knjiga o memorijalnom kompleksu 12.februar, autora Nebojše Ozimića.                        

Prema istorijskim podacima begstvo je pokušalo  147 logoraša od kojih je 105 uspelo da pobegne. Na bodljikavoj žici kojom je bio opasan logor na Crvenom krstu ostala  48 logoraša. Istorijske činjenice potkrepljenje fotografijama ostaće trajni svedok begstva logoraša u knjizi koja je tim povodom pripremljena.

                         „To je prva knjiga u kojoj se mogu naći svi mogući podaci o akcijama i svemu onome što se događalo od pretvaranja Logora u Memorijalni muzej, kasnije Memorijalni kompleks od 1967.godine kada je postavljena prva postavka pa sve do danas.Potrudili smo se da se u knjizi nađe  što više fotografija iz našeg arhiva kao i privatnih kolekcija“, kaže Nebojša Ozimić, viši kustos Narodnog muzeja Niš.

                          U monografiji se nalazi i mnoštvo vrednih arhivskih fotografija znamenitih ličnosti koje su posetile Logor na Crvenom krstu.Književnik Ivo Andrić je posetio logor 1967. godine.

                        „Memorijalni kompleks su posetile mnoge poznate ličnosti. Tu je nobelovac Ivo Andrić ali i ambasadori mnogih država koji su obišli ovaj kompleks“, dodaje Ozimić.

                     Prema podacima kroz logor je prošlo 30.000 ljudi a 10.000 streljano je na Bubnju. Prvo masovno streljanje dogodilo se kao odmazda za bekstvo 12. februara 1942. godine.

                      „Februara 1942.godine odigralo se prvo begstvo po kome je ovaj logor prepoznatljiv u svetu.To je bilo prvo organizovano begstvo logoraša iz jednog nacističkog logora.Nakon toga usledila su masovna streljanja na brdu Bubanj zbog toga. Koliko to nije bilo prihvatljivo ljudima koji su bili u ovom logoru dovoljno govori činjenica da se krajem godine u decembru desilo begstvo. Sticajem okolnosti begunci nisu uspeli da stignu do slobodne teritorije. Uhvaćeni su i kasnije streljani“, kaže Ozimić.

                  Grad Niš svakog 12. februara odaje počast žrtvama nacističkog logora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare