#MUDARDE-Život, ljubav i smrt Roma

LESKOVAC

Na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu večeras je  izvedena predstava
#MUDARDE , romska pozorišna drama, koju su izveli mladi ljudi, osnovci, srednjoškolci i studenti.

„Oni su prikazali romsku kulturu i tradiciju građana Leskovca Roma“ kaže Zoran Saitović iz organizacije Romska obnova saradnja i alternativa – ROSA koja je i organizovala ovu predstavu.

„Kroz dramu je provučeno sve ono što se dešavalo 11. decembra 1941. kada su streljani nedužni pre svega građani Leskovca, a zatim možemo da kažemo da su to bili Romi, Srbi i Jevreji. Na ideju za ovu predstavu smo došli još prošle godine, ali, na žalost, nismo uspeli da je realizujemo. Tokom ove godine smo scenarista predstave Goran Saitović i ja ipak uspeli da sve ovo privedemo kraju. Pomogli su nam institucije Grada Leskovca, LKC i Centar za stručno usavršavanje,“ dodao je Saitovi’.

Saitović za uspeh smatra i to što su uspeli da animiraju mlade Rome da se kulturom bave i na ovaj način.

„U predstavi Romi govore romski, Srbi srpski, Nemci nemački, svako govori svoj jezik. Svi koji učestvuju su amateri, ali imamo neke studente koji su učestvovali u profesionalnim filmovima i pozorišnim komadima. Svi su Leskovčani, osim jednog studenta iz Bele Palanke koji studira u Leskovcu.“

Scenarista Goran Saitović kaže da je nekoliko likova zaista postojalo, ali su ostali izmišljeni.

„Reč je o ljubavnoj drami koja počinje i, na žalost, završava se početkom decembra. Svi planovi Roma se ruše 11. decembra, ali mislim da je najbolje da se odgleda predstava i nakon toga donese ocena o njoj. Bilo je zadovoljstvo spremati je sve ovo vreme.“

Okupatori (Nemci i Bugari) streljali su tada  310 građana Leskovaca, od toga 293 Roma, 11 Srba i šest Jevreja.
U predstavi se o ovom dogadjajima govori kroz savremenu formu, koreografiju i kostime. Iako pozvani predstavi nije prisustvovao niko od predstavnika lokalne vlasti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare