Za mere subvencije u poljoprivredi 25 miliona

LESKOVAC

U pripremi za predstojeće zasedanje Skupštine grada, zakazano za 19. april, danas je održana još jedna sednica Gradskog veća.

Izveštaj o izvršenju finansijskog plana leskovačke Apoteke, dobio je zeleno svetlo Gradske vlade, ali se iz istog ne može zaključiti u kolikom je procentu ukupno ostvaren, obzirom na to da su da su izvršenja razdvojena po kontima. Ono što upada u oči jeste da je, po osnovu prodaje lekova, plan ostvaren sa svega 33,9 posto, dok su svi rashodi, počev od zarada, dodataka i naknada zaposlenih, izvršeni u znatno većem procentu.

Dragan Stamenković, direktor Apoteke Leskovac, podneo finansijski izveštaj o izvršenju finansijskog plana apoteke Leskovac za 2017. godinu. On je rekao da je zbog otežanog poslovanja plan ispunjen sa 35%. Sporazumni prekid radnog odnosa sa ovom ustanovom je 30. juna 2017. potpisalo 77 uposlenika. i njima su isplaćene otpremnine, zaostale plate, troškovi za prevoz i jubilarne nagrade.

Za završetak procesa likvidacije Radio Leskovca, potrebna su još oko 4 miliona dinara, čulo se u obrazloženju likvidacionog upravnika, pa je gradonačelnik Goran Cvetanović zatražio od šefa odeljenja za finansije, Dalibora Tričkovića, da u što skorijem roku izvrši uplate po obavezama javnim preduzećima, poput Toplane i nekadašnje Direkcije, kako bi se postupak priveo kraju.

 

Ukupni gubitak iznosi oko 8,8 miliona dinara iznad vrednosti preduzeća, a likvidacija može biti okončana kada budu izmirene sve obaveze i kada više nema sudskih sporova protiv preduzeća. Tokom 2017. bilo je sredstava samo za izmirivanje tekućih troškova, ali čak i to je bilo neredovno.

Gradski većnici su usvojili i predlog rešenja o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije, kojim predsedava gradonačelnik, a čine ga šefovi pojedinih odeljenja Gradske uprave, direktori javnih preduzeća i republičkih institucija, a potom je usledio komentar predsednika Cvetanovića da je ovu tačku, ipak, trebalo odložiti za narednu sednicu, pošto će bar tri do četiri imena sa spiska uskoro biti zamenjena, jer slede promene na čelu pojedinih javnih preduzeća.

Programom mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, ove godine predvidjene su subvencije u iznosu od nešto manje od 25 miliona dinara.

–          Za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava planirana su 22 miliona 594 hiljade dinara, jer je to mera, za koju, godinama unazad, vlada najveće interesovanje poljoprivrednih proizvodjača. Za unapredjenje i razvoj ruralne infrastrukture – bušenje bunara, izdvojićemo 7oo hiljada dinara. Promotivne aktivnosti biće finansirane sa 1,5 miliona, od kojih je 7oo.ooo namenjeno podsticaju razvoja zadrugarstva i drugih oblika udruživanja i učešću na izložbama i sajmovima, a ostatak za podršku tradicionalnim poljoprivrednim manifestacijama poput Dana jagode, višnje, kruške, paprike, i krompira, obrazložio je predsednik Komisije Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, Dejan Randjelović.

Doneta je i odluka da se Centru za ekonimku domaćinstva „Danica Vuksanović“ u likvidaciji dodele sredstva na ime troškova likvidacionog postupka za prva dva meseca 2018. godine. u iznosu od 1,2 miliona dinara

Gradsko veće je odlučilo i da da saglasnost na pokretanje postupka davanja u zakup jedne kancelarije za potrebe Zajedničkog tehničkog sekretarijata u okviru projekta prekogranične saradnje Srbija-Makedonija. Naime, grad Leskovac je odabran na osnovu javnog poziva, raspisanog od Ministarstva za evropske integracije i po osnovu zakupa, prihodovaće oko 7,5 hiljada mesečno.

Dvogodišnjim planom dezinsekcije će, u akciji suzbijanja larvi komaraca, biti obuhvaćeno 3o hektara stajaćih voda, tretmani za suzbijanje odraslih formi komaraca biće sprovedeni na ukupno 68 hektara, odnosno u 128 ulica na teritoriji grada. U tri tretmana za suzbijanje krpelja, tretiraće se površina od 4o hektara, dok će dezinsekcijom poslovnih i pomoćnih prostorija biti obuhvaćeno 2.75o kvadratnih metara i 7.ooo stanova u gradu.

Sa ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, i ove godine će biti sproveden postupak deratizacije, potvrdilo je Gradsko veće svojom odlukom:

–          Radi se o uništavanju, odnosno svodjenja na razumnu meru broja mišolikih glodara, a deratizacija je, po obimu, vrlo široka i obuhvata više lokacija. Biće tretirano 4o hektara javnih zelenih površina, 13 hektara pod grobljima, 28 hektara priobalja reka, 1,5 hektara pod deponijama, 1o hektara na području nehigijenskih naselja, 2.ooo kanalizacionih šahti, 7o.ooo kvadratnih metara podrumskih prostorija i 5o šahti, u užem centru grada, u periodu pred početak ”Roštiljijade”.

Za deratizaciju će iz gradskog budžeta biti izdvojeno pola miliona dinara, a postupak će biti sproveden u periodu jun-avgust.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare