5 Zdravstvenih izazova sa kojima se roditelji susreću u prve dve godine života bebe 

(P)

BEOGRAD

U prvih nekoliko meseci bebinog života, roditelji se suočavaju s različitim zdravstvenim izazovima koji zahtevaju pažljivu pažnju i brigu. Česta pojava infekcija i razvijanje imunološkog sistema zahteva temeljno praćenje i brzu reakciju. 

Kroz fazu rasta i razvoja bebe, postoji mnogo neizvesnosti, ali redovne posete lekaru i pravovremena imunizacija omogućavaju roditeljima da se uspešno suprotstave tim izazovima kako bi osigurali zdrav početak bebinog života.

Razumevanje i savladavanje hipertonusa kod beba

Hipertonus kod beba predstavlja stanje u kom se mišićni tonus povećava, što može imati veliki uticaj na motorički razvoj beba.Ovo stanje može se manifestovati krutošću pokreta i opštom čvrstinom tela, što može otežati bebinu sposobnost prirodnog kretanja. 

Iako se nekim roditeljima može činiti da je ovakvo stanje znak napredovanja, hipertonus kod beba zapravo može imati suprotan efekat na pravilan razvoj. Kretanje postaje nespretno, a fine motoričke sposobnosti, kao što su ravnoteža i hvatanje predmeta, mogu biti značajno narušene. 

Hipertonus se može javiti kao posledica komplikacija tokom porođaja, povreda ili oštećenja nervnog sistema, te zahteva pažljivo praćenje i odgovarajuću terapiju kako bi se osigurao optimalan razvoj i kvalitet života bebe.

Pojava osipa od vrućine kod beba

Osip od vrućine često muči roditelje, naročito tokom letnjih meseci kada temperature rastu. Ovaj osip se manifestuje kao crvene bubuljice ili plikovi kod beba. Iako nije opasan, može biti veoma neprijatan za bebu. Roditelji mogu preduzeti određene korake kako bi sprečili pojavu i umanjili simptome osipa kod beba:

  • Oblačiti im odeću od prirodnih materijala, laganu i prozračnu, koaj pomaže koži da diše i sprečava zadržavanje znoja. Takođe, trebalo bi i odabrati adekvatne pelene, koje će bebi biti prijatne za nošenje. 
  • Održavanje normalne temperature, uz adekvatan unos vode i redovne obroke, čime se sprečava dehidratacija – jedan od faktora koji može izazvati osip od vrućine.
  • Smanjivanje izlaganja suncu i visokim temperaturama je važno. Ako je izlazak neizbežan, treba bebu zaštititi od direktnog sunčevog zračenja i biti u hladovini.
  • Prilagoditi temperaturu unutrašnjosti prostora gde beba boravi pomoću klima uređaja kako bi se održala prijatna temperatura.
  • Redovno kupanje bebe u mlakoj vodi je efikasno za otklanjanje znoja sa kože.
  • Korišćenje hidratantnih krema i losiona pomaže u održavanju hidrirane kože i sprečava iritaciju.

Uz pravilnu negu i pažnju, osip od vrućine može se ublažiti i sprečiti, omogućavajući bebi da udobno i bezbrižno uživa u toplim danima.

Problemi sa varenjem i zatvor kod beba

Čest zdravstveni problem koji može izazvati nelagodnost i zabrinutost kako kod roditelja je zatvor kod beba. Ovaj problem se manifestuje kao otežano pražnjenje creva i često dovodi do pojave tvrde stolice, čime se stvaraju neprijatni simptomi poput grčeva i gasova. 

Redovno pražnjenje creva je od izuzetne važnosti za zdravlje bebe, jer nakupljena stolica može uzrokovati ozbiljne nelagodnosti. Pojava zatvora kod beba, takođe poznata kao konstipacija ili opstipacija, zahteva pažljiv pristup i rešavanje problema.

Kako sprečiti zatvor kod beba?

Da biste sprečili pojavu zatvora kod beba, važno je primeniti određene preventivne korake, kao što su:

  • Pravilna ishrana kod beba – posebno tokom uvođenja čvrste hrane ili ukoliko menjate tip ishrane. Na primer, voće poput jabuka i krušaka je lako svarljivo i bogato vlaknima.
  • Redovna hidratacija i dovoljan unos vode – prvo sa unosom vode, a zatim sa umerenim unosom čajeva ili sokova.
  • Fizička aktivnost – je veoma značajna tokom rasta i razvoja bebe, kako bi i creva nastavila sa optimalnim radom.

U svakom slučaju biste trebali da znate da je zatvor kod beba veoma česta pojava, a to će opet zavisiti od bebine individualne prirode i preventivnih mera koje preduzimate. Iako zatvor može izazvati neprijatnost, važno je shvatiti da se radi o rešivom problemu. Pažljivo obratite pažnju na ishranu i dovoljan unos tečnosti.

Ukoliko primetite da navedeni koraci ne daju rezultate, naročito ako zatvor traje duže kod bebe od 2 meseca ili ako primetite prisustvo krvi u stolici, savetujemo vam da se obratite lekaru. 

Pojava žutice kod novorođenčadi

Žutica kod beba je često viđeno stanje koje uzrokuje da koža novorođenčeta poprimi blagu žutu nijansu. Ovo se dešava zbog povećane količine bilirubina, prirodnog pigmenta koji se oslobađa prilikom razgradnje crvenih krvnih zrnaca. 

Obično se počinje pojavljivati nekoliko dana nakon rođenja i većina slučajeva fiziološke žutice prolazi bez ikakvih problema. U većini slučajeva žutica je bezopasna, ali postoje retke situacije kada može postati ozbiljnija. Povećane koncentracije bilirubina u krvi beba mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su oštećenje sluha i druge zdravstvene probleme.

Srećom, ovi slučajevi su retki. Najefikasniji način prevencije i lečenja žutice je redovno dojenje. Česti podoji pomažu bržem eliminisanju viška bilirubina iz organizma bebe. Majčino mleko ima korisne sastojke koji podržavaju jetru bebe u preradi bilirubina.

Pojava grčeva kod beba

Prvi meseci života bebe predstavljaju vreme prilagođavanja na novo okruženje, kako za nju tako i za roditelje. Međutim, period rasta i razvoja često je popraćen izazovima kao što su grčevi kod beba. Iako nisu znak ozbiljne bolesti i ne narušavaju bebin rast, grčevi mogu izazvati nelagodnost i zabrinutost kod roditelja. 

Ovi napadi bola često se manifestuju kroz snažan plač, praćen karakterističnim znacima kao što su stisnute šake i savijene nožice prema stomaku. Iako tačni uzroci ovog fenomena nisu sasvim razjašnjeni, većina beba ih prevaziđe u prvih nekoliko meseci života. Tokom ovog izazovnog perioda, podrška roditelja, pažljivo odabran pristup umirivanju i strpljenje igraju ključnu ulogu u olakšavanju nelagodnosti koju grčevi mogu izazvati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare