U vranjskom porodilištu rođeno više beba nego nego lane

VRANJE

U ovoj godini u porodilištu u Vranju rođeno je 286 beba, što je za šest više nego u istom periodu lane, kada su na svet tokom 2020. godine došle 1.383 bebe, kaže načelnica Odeljenja ginekologije Zdravstvenog centra dr Gordana Đorđević.

Ona ističe da je zabeležen blagi porast rođenja beba.

“Već godinu dana radimo u kovid sistemu imamo kovid porodilište i crvenu zonu, gde su nam se porađale trudnice koje su došle na porođaj. Šest trudnica kovid pozitivnih nam se porodilo od početka godine. One su odmah bile izdvojene, imaju posebnu prostoriju i njihove bebe su zbrinute adekvatno. Lepo su se oporavile posle porođaja i otišle su kući sa zdravim bebama”, izjavila je načelnica ginekologije.

Dr Đorđević ističe da je bilo trudnica koje su u ranoj trudnoći imale kovid i da su rodile zdrave bebe.

“Imali smo dosta trudnica koje se sad porađaju, koje su u ranoj trudnoći preležale kovid i koje su sada na svet donele zdrave bebe. Kod tih beba je možda bila malo produžena žutica, ali to je ta fiziološka žutica koju mi veoma efikasno rešavamo ovde na našem Neonatološkom odeljenju, tako da zdrava beba ode sa mamom kući”, kaže doktorka.

Objašnjava kada i kako kovid pozitivna porodilja ostvaruje kontakt sa svojom bebom.

“Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, ako je porodilja pozitivna i ako je beba zdrava, onda se preporučuje čak i dojenje takvih  beba. Sve zavisi kakva je klinička slika porodilje, da li je ona samo kovid pozitivna ili ima neke simptome, da li ima temperaturu, da li kašlje, sve zavisi od njenog trenutnog stanja. Ako je majka samo kovid pozitivna i dobro se oseća onda sa maskom normalno može da doji svoju bebu”.

Posete na Odeljenju ginekologije i dalje su zabranjene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare