KOV obeležio slavu

NIŠ 15. NOVEMBAR 2017

KOMANDA KOV-  NIŠ PROSLAVILA SLAVU KOPNENE VOJSKE SVETI GEORGIJE

Povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, oficiri, podoficiri i civilna lica Komande Kopnene vojske prisustvovali su Svetoj Liturgiji u bogoslužbenom prostoru  Komande Kopnene vojske u Nišu, obeležavajući slavu-Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Posle prinošenja slavskih darova osvećena je Spomen-soba Komande Kopnene vojske, u kojoj se nalaze imena i prezimena 16186 poginulih vojnika, policajaca i građana Niša u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, oružanim sukobima u bivšoj SFRJ, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti. U njoj se nalaze i imena poginulih Solunaca, velikobritanskih, grčkih, francuskih i ruskih vojnika, vojnika JNA, pripadnika 3. Armije i svih vojnika Vojske Jugoslavije. Posebno mesto u Spomen sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika. U Spomen sobi su i imena: stradalinika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a i kineskoj ambasadi u NATO agresiji, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a.

Spomen soba je deo budućeg Muzeja Kopnene vojske i Garnizona Niš, koji su radili oficiri i podoficiri Komande Kopnene vojske po idejnoj zamisli general-potpukovnika Milosava Simovića, koji je bio domaćin današnje slave a kum slave-kolačar glavni podoficir Kopnene vojske zastavnik prve klase Nenad Stević.

Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor prizrenske bogoslovije u Nišu, uz sasluženje sveštenstva Grada Niša i vojnog sveštenstva niškog garnizona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare