Bujanovačka Narodna kuhinja ima 1200 korisnika, opština na pomaže rad

BUJANOVAC

Sekretar Crvenog krsta u Bujanovcu  Bratsilav Lazarević rekao je u razgovoru za JUGpress da  narodna kuhinja u ovoj opštini ima 1200 korisnika i da već dvanaest godina radi bez ikave pomoći lokalne samouprave.

„Bujanovac je jedina lokalna samouprava, od 77 u Srbiji,  „koja  ne pomaže I ne brine o socijalno ugroženom I gladnom stanovništvu”, rekao je Lazarević I dodao da je Narodna kuhinja u ovoj opštini  druga po broju korisnika u Srbiji  , iza Novog Pazara koji ima 1300,  korisnika.

 

Hrana se deli na četiri punkta , u  Velikom Trnovcu, pored kolektivnog smeštaja kampa „Salvatore“ u kome su raseljeni sa Kosova i Metohije, Novom naselju i u samom Crvenom krstu .

 

Pola litra kuvanog jela i pola vekne hleba, svakodnovno dobijaju u bujanovačkoj opštini  korisnici  koji primaju ovu vrstu pomoći .

Ministarstvo za rad , boračka I socijalna pitanja  za ovu namenu,  za devet meseci obezbeđuje deset artikla hrane u iznosu od 9 miliona 300 hiljada dinara  , dok za pripremu obroka izdvaja 7 miliona 100 hiljada dinara, rekao je Lazarević.

O tome ko će koristiti usluge narodne kuhinje odlučuje komisija u kojoj su predstavnici Centra za socijalni rad, Udruženja penzionera, Saveza invalida rada, Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata, Crvenog krsta i predstavnika lokalne samouprave.

 

Lazarević kaže da su korisnici narodne kuhinje u 78 posto slučajeva i  korisnici pomoći  Centra za socijalni rad.

„Crveni krst ne deli ljude po verskoj nacionalnosti, već u skladu sa potrebama stanovništva , 78 posto korisnika narodne kuhinje su  Romi, 12 posto Albanci i  10 posto Srbi“, objašnjava Lazarević.

Dodaje i da u Crvenom krstu ne shvataju  zašto lokalna vlast ne želi da pomaže i brine o cocijalno ugroženom i gladnom stanovništvu.

„ Za ovih 12 godina, koliko  lokalna samouprava ne učestvuje u radu narodne kuhinje , Crveni krst je opštinu „pomogao“ sa 120 miliona dinara, koliko je potrošeno na spremanje hrane za najsiromašnije“, rekao je Lazarević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare