28. rođendan FoNeta

BEOGRAD

Novinska agencija FoNet danas navršava 28 godina postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva.

Agencija je 7.februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima ratova u regionu, monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji.

Od prvog dana, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne medijske sadržaje o događajima u zemlji, regionu i svetu.

Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je 28 godina rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine domaćih medija sa nezavisnim uređivačkom politikom.

Posle promena 2000.godine, FoNet radi i nastoji da se razvija uprkos svim problemima postkonfliktnog društva u tranziciji i posledicama dugotrajne krize, koja je teško pogodila i medijsku sferu.

Suočen sa pogoršanjem stanja u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, naročito proteklih godina, a sada dodatno i u doba korone, FoNet radi teškim uslovima, ali ne odstupa od nezavisne, profesionalne i odgovorne uređivačke politike.

Izražava podršku i solidarnost sa svim medijima i novinarima, organizacijama i javnim ličnostima, koji su zbog svog profesionalnog rada ili kritičkih stavova izloženi napadima, pretnjama, pritiscima, kampanjama ili diskreditaciji bilo koje vrste.

FoNet se pridružuje osudama govora mržnje na medijskoj i javnoj sceni, odlučan da i ubuduće radi u interesu istinitog i poštenog informisanja građana i građanki Srbije.

Izazovi sa kojima se FoNet suočava su i neravnopravni uslovi poslovanja, politička i finansijska ograničenja, očuvanje starih i uspostavljanje novih monopola, kao i nepoštovanje osnovnih etičkih i profesionalnih novinarskih standarda i autorskih prava na medijskoj sceni.

Očekuje da striktna primena medijskg zakonodavstva konačno stvori ambijent za dalji razvoj privatnih agencija sa nezavisnom uređivačkom politikom na fer tržišnim principima.

Smatra vlasti obaveznim da na delu dokažu političku volju da se stanje na medijskoj sceni popravi  i spreče dalju zloupotrebu medijske regulative u interesu politikih i drugih centara moći.

FoNet 28.godišnjicu dočekuje sa jasno uobličenom i prepoznatljivom multimedijalnom i mujltiplatform agencijskom produkcijom, koja obuhvata klasične servise vesti, pisani, tonski, foto i video, ali i inovativne produkcijske formate Kvaka 23, Press pregled, Kiosk, Vidokrug, Agreman i Destinacija.

U skladu sa temeljnim principom rada u javnom interesu, FoNet je, rukovođen namerom da se vestima obrati neposredno i građanima, razvio i multimedijalni portal FoNet.rs.

Agencija nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem elektronskih, pisanih i onlajn medija, institucija i
organizacija u Srbiji, regionu i svetu.

Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih formata FoNeta su urednici, novinari,
fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.

FoNet je član Asocijacije medija i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Kodeks novinara Srbije i priznaje nadležnost Saveta za štampu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare