JEVTIĆ I ŠLUMBERŽE: INCIDENTI U KLINI MORAJU PRESTATI

PRIŠTINA

 

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasado OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže složili su se danas da napadi na povratnike na Kosovu moraju prestati.

Jevtić je na  početku sastanka izneo svoju veliku zabrinutost poslednjim dešavanjima u Klini i zatražio pomoć OEBS-a u rešavanju ovog problema.

 

„Koristim svaku priliku da svoje prijatelje u međunarodnim krugovima upoznam sa situacijom u Klini. Na žalost povod je uvek neka loša vest. Povratnici u opštni Klina su veoma zabrinuti i tu njihovu zabrinutost delim i ja. Oni su umorni, uplašeni i u ovim trenucima ne vide svoju dalju egzistenciju na Kosovu”, rekao je Jevtić.

On je upozorio da “to čini celu situaciju alarmatnom i poslednji je trenutak da se po ovim pitanju nešto učini”.

“ Imao sam prilike da jutros razgovaram sa direktorom Policije Kosova na ovu temu i zaista očekujem da se sa reči pređe na dela i lica koja pljačkaju i prebijaju povratnike, stare i nemoćne, budu privedena pravdi,“ rekao je Jevtić i ambasadora Šlumberžea pozvao da zajedno sa drugim ambasadorima u što skorijem roku posete povratnike u opštini Klina.

„Incidenti nam stvaraju velike probleme, da stvorimo održiv povratak, ali se mi trudimo da i pored otežavajuđih okolnosti pomažemo tim ljudima, a svakako i svim povratnicima na Kosovu.“, zaključio je Jevtić.

 

Njih dvojica su razgovarali I o  saradnji  OEBS-a i Ministarstva za zajednice i povratak.

 

„ U OEBS-u vidimo ozbiljnog partnera u procesu povratka. Dobra saradnja je rezultirala prošlogodišnjim organizovanjem regionalne konferencije u Skoplju, koja već daje rezultate u procesu povratka, jer se na konferenciji razgovaralo na visokom nivou o problemima raseljenih lica. Očekujem  ponovno organizovanje regionalne konferencije, na kojoj će se okupiti predstavici Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i na kojoj će se dogovoriti dalja saradnja kada je povratak raseljenih u pitanju.”, rekao ej Jevtić.

 

Misija OEBS-a će pružiti svaki vid podrške Ministarstvu za zajednice i povratak i ministru Jevtiću, u procesu povratka, stabilizacije zajednica, naročito manjinskih, poboljšanju situacije u Klini i svuda gde za to ima potrebe rekao je ambasador Šlumberže.

 

On je upoznao Jevtića sa o trenutnim aktivnostima OEBS-a na terenu, poput boljeg pristupa uslugama, pravosuđu, prevođenju dokumenata koja su bitna za rad, u vezi humanitarnog prevoza za manjinse zajednice i sličnim pitanjima.

 

Šlumerže je tokom sastanka ministru Jevtiću preneo,  da OEBS shvata da  povratak nije lak proces, ali da je istrajnost jako bitan segment, i da veruje da će ministar istrajati u tome kako bi rezultati  u ovom procesu bili bolji, kao i to  da je jedan od tih pozitivnih rezultata već napravljen, a to je formiranjemeđeuministarske grupa za povratak.

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare