Preminuo poznati vlasotinački advokat Zoran Davinić

VLASOTINCE

ZORAN DAVINIĆ VRANjANKA
(1941- 2023)

Uz prisustvu velikog broja svojih prijatelja i poštovalaca, kao i rodbine poznati vlasotinaćki advokat, književnik i kulturni radnik Zoran Davinić sahranjen je danas na Grdaskom groblju u Vlasotincu.
Davinić je preminuo juče u 82. godini.

Jedan je od pokretača i urednika lista „Vlasina“. Naime, 1990. godine pod njegovom palicom svetlost dana ugledalo je 13 brojeva. Pisao je za odrasle i decu, poeziju i prozu, mada je humor i dramski tekst najviše voleo. Dugogodišnji je predsednik KUD-a „Siniša Janić“, za koji je pisao, glumio, režirao, nabavljao kostime i scenografije. Za svoj rad i trud je više puta nagrađivan, pamti se scenario „Bala na Vlasini“, koji je davne 1977. godine doneo Vlasotincu pobedu na Turniru duhovitosti. Pamtićemo ga i po scenariju za tv seriju Agencija za SIS. Pripremio je i tv seriju „Zlatno jaje“, po ideji glumca Nikole Simića, koja nije realizovana zbog smrti poznatog glumca.
Izdao je knjige humorističke proze „Rupa do rupu“ i „Meni se svađa“, monografiju „Vlasotince 2000“ i komad za decu „Minđuše od cvetnih grana“. Napisao je i režirao komedije „Nikad se ne zna“, „Četiri kavaljera“ i „Gde ćemo teču“ i objavio ih 2022. pod nazivom „Četiri kavaljera“. Objavio je roman „Kapija za drugi svet“ i zbirku putopisnih priča „Meybe next time“.
Bio je višedecenijski predsednik KUD-a „Siniša Janić“ i Književnog kluba „Rosulja“ i pokretač mnogih kulturnih dešavanja u Vlasotincu. Svoje rodno mesto voleo je iznad svega, nikada ga nije napuštao osim kada je odlazio na česta putovanja širom sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare