U budžetu grada Niša povećane stavke za invalide, borce i infrastrukturu, najviše sredstava se očekuje od poreza na zarade

NIŠ

Usvajanje budžeta za 2022. godinu bila je najvažnija tačka 18.sednice Skupštine grada Niša koja je juče održana, a izazvala je burnu reakciju opozicionih odbornika i veliki broj replika i izlaganja.                          

“Odluka o budžetu za 2022. godinu je takva da slobodno mogu da kažem da je budžet investicioni. Ovaj budžet je oko 11 milijardi i 800 miliona, što je na nivou prošlogodišnjeg, ali je kažemo da je ivesticioni zbog velikog broja infrastrukturnih radova, koje smo zajedno utvrdili sa zahtevima građana i ovaj predlog gradonačelnice i Gradskog veća ću ja, kao jedan od odbornika, podržati, jer smatram da je jedini moguć u ovom trenutku”, izjavio je predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

                             Investicioni je ne samo jer se predviđa izgradnja akva parka, gde je opredeljeno oko 960 miliona dinara, već i zbog toga što su opredeljene i izgradnje i rekonstrukcije mnogih ulica, parkovskih površina itd. Održana je javna rasprava na kojoj su građani učestvovali sa svojim predlozima i inicijativama i veliki broj toga jeste i uvojen, dodao je Džunić.

                  Budđetom Grada Niša za gradske opštine je opredeljeno u 2022.godini 210 miliona dinara, i to tako što će GO pripadati 90 miliona dinara, Crvenom krstu 40, Paliluli 46, Medijani 35 i GO Niška Banja 39 miliona.

               Sa mišljenjem predsednika Skupštine se nisu složili opozicioni poslanici. Branislav Jovanović iz odborničke grupe Niš moj grad tvrdi da ovaj budžet nikako nije investicioni.

                       “Cifre su neumoljive. Za ovu godinu kapitalne investicije su 3 i po miliona i biće gore nego sada jer je manje para. Kad urade jednu školu, obdanište, bulevar , možemo da razgovaramo. Mi se od drugih razlikujemo jer smo napravili elaborat šta treba da se radi i iz kojih para. To nije prvi put da ovo radimo. Ljudi koji imaju kadrove, rezultate i znanje i koji bi odmah prve godine napravili preporod u ovom gradu. Imali smo periode kad je došlo do promena u gradu, ali je posle toga, nažalost, bilo gore”, kazao je Jovanović.

                               Dragoslav Ćirković iz iste odborničke grupe istakao je da se ovaj budžet ne razlikuje od prethodnog.

                          “Ovo je najmanje investicioni budžet, to je socijalno-izborni budžet. Ovo je jedan pamflet za buduće izbore i sama činjenica da penzioneri ponovo dobijaju 100 miliona dinara na ime onoga što se zove život”, rekao je Ćirković. “Imate kapitalni objekat, koji se zove akva-park, protiv koga je odbornička grupa Niš moj grad itekako protiv, jer za to nije trenutak. Postoje važnije , stvari, kao što je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jer činjenica da u Srbiji imate samo 10 posto gradova za razliku od Evrope, koji prerađuju otpadne vode. Ove godine je odvojeno za to samo 30 miliona dinara što je nedovljno, iako EU itekako dopušta kroz svoje investicione fondove da uzmete novac koji biste upotrebili za takve stvari. Verovatno niko nije imao projekat i ideju kako to napraviti”, istako je Ćirković.

                            Nina Ilić, v.d. načelnika finansija osvrnula se na to da je priprema za izradu budžeta počela 9. septembra pozivom gradonačelnice da svi građani mogu preko mejl adrese Uprave za finansije ili poštom da dostave svoje sugestije za naredni budžet.

                             “Građani su se u velikom broju odazvali ovom pozivu. Uglavnom su bila pitanja o rešavanju infrastrukturnih projekata, vodovoda, kanalizacije, asfaltiranje ulica. Vezano a socijalnu politiku, izdvajanje većih sredstava za invalide, kao i za borce. Bilo je predloga da se obezbede besplatni udžbenici za decu invalida, što je i usvojeno. Veliki broj građanskih pitanja je i inače bio u predlogu gradskog budžeta, recimo izgradnja određenih ulica koje su po programu Direkcije za izgradnju Grada, već u planu za realizaciju, kao što je ulica Vojvode Putnika, koja će biti građena već na proleće zajedno sa vodovodnom, kanalizacionom mrežom i dva kružna toka”, izjavila je Ilić, pa navela da su za asfaltiranje ulica sada potrebna tri uslova.

                           “Stav je da se sada ne grade ulice u smislu asfaltiranja, bez da prethodno budu izgrađeni vodovod i kanalizacija i promenjene cevi. Pre svega je najbitnije da bude rešena imovinsko-pravna regulativa, da to bude u skladu sa propisima, da imamo izvršenu potpunu eksproprijaciju svog zamljišta na kom će se nešto graditi, posebno kada je reč o ulicama i trgovima i svega ostalog”, istakla je Nina Ilić.

                        Ona je navela kod kojih stavki budžeta je došlo do promena.

                          “Povećane su stavke za invalide sa 7 na 20 miliona, povećane su stavke za borce sa 3 i po na 5 miliona, povećane su neke stavke za izgradnju infrastrukture, što je po projektu Direkcije. Prosto su neke stvari već bile planirane u budžetu i poklapaju se sa željama građana”, rekla je Ilić.

                        Otkrila i koliki je ukupan budžet Grada za narednu godinu.

                         “Ukupan budžet za 2020. godinu jeu skladu sa uputstvom Ministarstva finansija, a to je procena realizacije u 2021. godini sa uvećanjem od 6,8 posto, što je maksimum. Možemo da kažemo da će realizacija biti preko 10 i po milijardi, da smo projektovali 11 i po milijardi za ovu godinu, plus 322 miliona vezano za sopstvena sredstva budžetskih korisnika, što je milijarda i 850 miliona, ukupno, zajedno sa sopstvenim sredstvima budžetskih korisnika.

                Najviše para se očekuje od poreza na zarade, kao i ove godine. Planiran je u iznosu od 6 milijardi i 500 miliona, zatim porez na imovinu, što je oko 2 milijarde, transferi drugih nivoa vlasti 720 miliona.”

SOTIROVSKI: OPOZICIJA NIJE DOBRO INFORMISANA

                    Gradonačelnica Dragana Sotirovski izjavila je da neki od odbronika opozicija nisu dobro informisani.

                    “Sve vreme spominju da su kapitalne investicije smanjene sa 5 na 3 milijarde. Jesu smanjene, ali ne zato da bismo smanjili ulaganja, već zato što su plaćene i urađene, između ostalog i trg i most, kao i određeni displejevi koji su se stavljali na prilazima Nišu, a nisu se do sada plaćali. Mnoge stvari smo već isplatili jer smo imali više para u budžetu za milijardu i dvesta, pa smo mogli na vreme da platimo sve te obaveze”, navela je gradonačelnica, pa zaključila:

                 “Budžet jeste razvojni, imamo veliku investiciju kakav je izgradnja akva-parka, takođe imamo ono što su naši sugrađani predložili, a to je izgradnja mnogih ulica, vodovoda, parkova… To nam je sve zadatak za 2022. godinu.”

                   Ona je navela i da su nekada kritike opozicije vrlo pozitivne, ali da je potrebno da budu konkretnije.

                    “Dostavili su Gradu jedan čitav elaborat i spisak želja šta bi voleli da vide u 2022. godini u budžetu, ali nažalost niko od njih nije dao predlog kako da više prihodujemo i da imamo više para u budžetu. Samo u delu socijale, želje opozicije,kada su u pitanju rashodi, su 2 milijarde i 200 miliona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare