Opozicija nezadovoljna radom Skupštine grada Niša

NIŠ

Odbornička grupa Niš moj grad se na svakoj sednici trudi da bude konkretna i korektna. Gotovo svaka inicijativa kojusmo redovno podnosili za vreme tajanja svih skupštinskih zasedanja su bile razumene i pametne i imale za cilja da Niš bude grad svakog pojedninca. Nikada se nije dogodilo da ijedan predlog, bilo koja tačka dnevnog reda bude usvojena od većine i to dovoljno pokazuje kako i na koji način Skupštinska većina doživljava opoziciju, što je porazno. Neverovatno je da naši pravnici, koji su bili sekretari Skupštine grada, ne umeju da naprave ono što drugi pravnici nalaze da je pogrešno. Jednostavno se radi o jednoj političkoj volji da se nikad ne dogodi da predlozi koji su razumni, kao što su uređenje Trga, mosta i parka preko puta Gradske kuće, da definitivno razjasnimo šta se desilo sa novcem građana“, kazao je Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe Niš moj grad, na današnjoj sednici, 16 po redu, Skupštini grada Niša.                          

Naši amandmani su uvek bili pravno valjani, i mi i pravnici stojimo iza toga, dodao je Ćirković. Na narednoj sednici tražićemo da na dnevnom redu bude izveštaj o uređenju Trga za koji je potrošeno preko 500-600 miliona dinara. Odgovor na ovo pitanje moramo da znamo mi koji smo poreski obveznici i živimo u ovom gradu, rekao je Ćirković.

       „Ako to ponovo ne bude stavljeno na dnevni red, to će značiti da ljudi iz vlasti ne žele da neko zadre u probleme, koji jesu ozbiljni problemi, možda čak i kriminogeni, jer smo mi dokazivali da ploče koje su tamo ugrađene nisu bile iste na tenderu. Pokazivali smo da svaka ploča jeste oštećena, i za to nikog nije bilo briga. Podnosili smo tužbu tužilaštvu, koje nikada nije odgovorilo da li je pokrenulo ikakvu radnju po pitanju naše inicijative da se definitivno razjasni pitanje Trga, mosta i parka preko puta Gradske kuće“, zaključio je on.

                                      Miodrag Stanković, odbornik poslaničke grupe Niš moj grad, bio je jako kritičan prema funkcionisaju Grada, što pokazuje i odsustvo izbora direktora.

                                        „Na današnjoj sednici Skupštine Grada nalazi se i izbor v.d. direktora u našem Gradu. Sa ovim izborom naš grad će imati 11 v.d. direktora javnih i javno-komunalnih preduzeća, što mislim da je jedna katastrofa za naš grad. Ulazimo u jednu potpunu nestabilnost, vlast je pokazala nesposobnost da rukovodi ovim gradom, i mislim da je ovo zaista nešto što do sada nikada u istoriji grada nije bio slučaj. Ova vlast nije sposobna da raspiše konkurs i izaber direktore koji bi bili u mandatu, verovali ili ne“, rekao je Stanković.

                                       Prema informacijama koje opozicija ima Grad duguje preko 4,5 milijardi dinara.

                            “ I Grad i Gradska javna preduzeća su jako zadužena. Od 100-500 miliona dinara svako preduzeće. Ovi su izveštaji knjigovodstveno napravljeni kako bi za javnost delovalo da Grad na neki način posluje dobro, međutim ukoliko pogledate izveštaje o stanju, možete da vidite da je to jedno obično štelovanje svih tih dobiti koje prikazuju.“

                                  Stanković je prokomentarisao i saradju sa gradovima, o kojoj je bilo reči na današnjoj sednici, rekavši da izbor grada ukazuje na autokratski karakter naše države.

                                 „Postoji saradnja gradova o kojoj se danas glasa na Sednici. Mi smo sugerisali da bi pre svega trebalo sarađivati sa gradovima iz Evropske unije, jer se postavlja pitanje da li Grad želi u Evroazijsku uniju, ili u Evropsku uniju. Poljska je na broju jedan po autokratiji, a Srbija na petom. Ne znam da li je slučajno da Grad Niš potpisuje da želi saradnju sa gradom iz Poljske, ali naš grad mora da se okrene ka gradovima EU. Nijedno poglavlje nije otvoreno za dve godine, a nije pogotovo zatvoreno. Sve više mi se čini da Srbija teži autokratiji i sve ono što sam rekao to potvrđuje“.

                                Branislav Jovanović, odbornik odborničke grupe Niš moj grad, naglasio je promenu prema kojoj odbornici više neće ocenjivati rad JKP.

                                 „Kako smo obvešteni iz stručnih službi, više nikada o tim tačkama dnevnog reda neće diskutovati odbornici, jer je donet Zakon da Izveštaji o radu javnih komunalnih preduzeća idu direktno ministarstvima, odbrornici o tome neće biti informisani, što je tragično“, kazao je Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare