Saveti za poljoprivrednike: Kako suzbiti pepelnicu kod krastavaca?

LESKOVAC

Krastavac je često gajeno povrće na našem području, bilo na otvorenom ili u zatvorenim prostorima poput plastenika, ali i ova vrsta povrća podložna je bolestima. Proizvođači i baštovani se često suočavaju sa bolestima u zasadu, a jedna od čestih koja se javlja na krastavcu je pepelnica.

Ova bolest može da počne da se razvija i pri vlazi vazduha od 20%, a idealni uslovi su temperature vazduha od 15 do 30°C i relativna vazdušna vlaga od 65 do 85%. Isto tako, razvoju bolesti odgovara intenzivan rast biljaka, prihranjivanje velikim količinama azota, ali i slabija osvetljenost.

Poznato je to da pepelnicu krastavca karakteriše pepeljasta prevlaka na listovima po čemu se najlakše i prepoznaje. Međutim, postoje dva uzročnika oboljenja, a simptomi se malo razlikuju. Naime, gljivica Sphaerotheca fuliginea na listovima razvija pepeljasto sivu, a Erysiphe cichoracearum baršunasto belu prevlaku. Kod oba uzročnika dalji simptomi su isti, a ispod prevlake tkivo žuti, zahvaćeno je nekrozom i suši se.

Zbog zaraze pepelnicom smanjuje se asimilaciona površina lišća pa je rod manji, a plodovi su lošeg izgleda i kvaliteta. Kod jakih zaraza, naročito u plasteniku može biti zaraženo lice i naličje lisne peteljke i nervature, nakon čega dolazi do kompletnog sušenja lišća.
Kod proizvodnje rasada ili kalemljenog rasada, simptomi mogu da se pojave na kotiledonima. Na njihovoj gornjoj strani pojavljuju se beličaste prevlake do pola centimetra u prečniku, okruglog do ovalnog oblika. Krastavac je kod uzgoja u zaštićenom prostoru, zbog povoljne vlage i temperature, redovno napadnut i to mnogo pre nego kod uzgoja na otvorenom.

Krastavci u zaštićenom prostoru zahtevaju dnevne temperature zemljišta za vreme sadnje 18°C i temperature vazduha 21 – 24°C, a relativnu vlagu vazduha oko 80 %. Ako se temperature podignu preko 27°C, trebalo bi ih snižavati. Noćnu temperaturu vazduha treba održavati oko 19°C. Poželjno je da razlike između dnevne i noćne temperature budu 4 – 5°C. Prilikom sadnje važno je odabrati sunčana mesta i područje sa dobrom cirkulacijom vazduha. Treba se pridržavati plodoreda i redovno uklanjati korove koji su često domaćini ovoj bolesti. Nakon berbe, važno je da se biljni ostaci iznesu iz zasada. Budite pažljivi i prilikom izbora sorte pa koristite one koje su tolerantne na pepelnicu.

Zbog zdravije ishrane moguće je kao preventivu pripremiti čaj od rastavića koji sprečava pojavu pepelnice. Za pripremu tog čaja koristi sušeni rastavić i vodu u odnosu 1:10. Dakle, 1kg rastavića se potopi u 10 litara vode i stavi na vatru da se kuva dok ne provri i nakon što je proključalo, kuva se još 30 minuta. Nakon toga, ostavi se da se ohladi preko noći i kasnije procedi. Pre prskanja biljaka razredite pripremljeni rastvor u odnosu 1:4 i primenite ga folijarno. Pre upotrebe hemijskih fungicida potrebno je da se redovno pregleda usev, kako biste mogli da primenite sredstva već kod pojave prvih simptoma.

Mirjana Petrović, mast.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare