OKRUGLI STO O MEDIJIMA: PRIVATIZACIJA DRŽAVNE MEDIJE PRETVORILA U PARTIJSKE

 

LESKOVAC

U oganizaciji Građanske inicijative, u parterstvu sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održan je okrugli sto o medijskim slobodama, primeni novih medijskih zakona i bezbednosti novinara.

Na okruglom stolu su govorili Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a i Zoran Sekulić, predsednik Asocijacije medija i direktor agencije FoNet. Razgovaralo se o tome šta su doneli novi medijski zakoni, kako je sprovedena privatizacija medija na lokalnom nivou, ko su novi vlasnici medija, koliko su novinari na lokalnom nivou bezbedni i šta su najveći izazovi sa kojima se novinari u našem gradu suočavaju.

Posebno je bilo reči o projektnom sufinansiranju medija, o tome kako se ono primenjuje u praksi i da li je država privatizacijom izašla iz medija. Zaključak koji se u diskusiji nametnuo je da je privatizacija državne medije pretvorila u partijske, da je projektno finansiranje pokazalo mnogo slabosti, na čijem otklanjanju udruženja novinara moraju raditi, da je bitno promena odnosa novinara prema ovoj profesiji, veća solidarnost i konstantna borba protiv političkih pritisaka, ali i za očuvanje dostojanstva profesije.

U okruglom stolu su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija, kao i leskovačkih medija – Nove Naše reči, regionalne agencije Jugress i portala Jugmedija.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare