Som kapitalac od 67 kilograma ulovljen u Prokuplju

PROKUPLJE

Na reci Toplici, koja protiče kroz Prokuplje, ribolovci su upecali kapitalni primerak soma dugačkog 226 santimetara i teškog 67 kilograma.

Kapitalni primerak soma ulovio je Nikola Mirjačić uz pomoć drugara Ivana Vuletića, u samom centru grada, ispod glavnog mosta na reci Toplici koji odvaja industrijsku od stambene zone, javio je RTS

Som je inače riba koja je veoma zastupljena u reci Toplici, i ranijih godina bilo je slučajeva da budu ulovljeni krupni primerci, ali ni najstariji Prokupčani se pamte da je ikada ulovljen ovakav primerak.

Ovo je inače vreme kada, kako kažu ribolovci, rade grabljivice.

„Godišnje ulovim 20, 30 do 50 krupnih riba. Ovo je bilo nešto posebno, zato što sam ribu ulovio u reci Toplici. Znao sam da ima krupnih riba, trudio sam se da je upecam. Ne mogu da uporedim ni sa jednom borbom do sada, jer su ostale borbe bile na velikim prostranstvima vode gde sam imao priliku da zamaram ribu“, priča Nikola Mirjačić, ribolovac iz Prokuplja.

Prema njegovim rečima, ovo je bilo ekstremno: „Borba je trajala 40 minuta, žestoke borbe. Bez obzira na to što imam jak pribor, što imam iskustva, što sam imao pomoć kolege, 40 minuta baš žestoka borba je trajala.“

Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin.

Veliko iznenađenje iz Toplice

„Som je dugačak 226 santimetara, težak 67 kilograma. Ovoliki na Toplici sigurno nije upecan nikad. Osećaj je neverovatan. Ovoliku ribu upecati na maloj reci koja je dubine 80 santimetara, a širine 15 metara. Mene je iznenadilo, znao sam da ima velikih primeraka u Toplici, ali ovolikih da ima, baš nisam. Da li je izašla posle ovih poplava, kako se tu našla ne znamo, ali znamo da ima još sigurno. Nastavićemo i dalje da pecamo“, objašnjava Ivan Vuletić, ribolovac iz Prokuplja.

Nikola i Ivan kažu da su, nakon slikanja želeli da vrate ribu u reku, ali je ona, usled borbe bila ranjena i ne bi preživela.

Ovako će završiti u ribljoj čorbi i specijalitetima koje će pripremiti za svoje prijatelje.

(Izvor: RTS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare