“LIMUNOVO DRVO” U VRANJU

VRANJE

Projekcija dokumentarnog filma “Limunovo drvo”, autora Branka Radakovića zakazana je za  četvrtak, 14. aprila 2016. godine, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, sa početkom u 20 sati.

 

Peti dugometražni film Branka Radakovića “Limunovo drvo”, premijerno je prikazan 25. septembra 2015. godine u Zagrebu (na rodjendan i u rodnom gradu Milana Mladenovića), gde je imao četiri spektakularne projekcije, a beogradska premijera zakazana je za 23. april ove godine.

Autor je film počeo da snima decembra 2013, a postprodukcija je završena krajem jula 2015. godine.

Onda je krenula opšta pomama za ovim dokumentarcem…

Sinopsis:

Ovo je priča o kultnoj muzičkoj grupi ”Limunovo drvo” koju su 1977. godine osnovali u Beogradu Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, a koja se raspala 1980. godine.

Dvojica, danas živih, osnivača benda i njihovi prijatelji sa kojima su sarađivali, prisećaju se tog kreativnog razdoblja.

Iako nisu objavili nijedan album, kroz svedočenja mnogobrojnih poznatih novinara, ličnosti iz sveta rok muzike i umetnosti, razotkriva se zbog čega je ”Limunovo drvo” jedan od najvažnijih srpskih muzičkih sastava.

Sve to, potkrepljeno je i unikatnim snimcima sa njihova dva koncerta (jedan je iz 1978. godine, a drugi iz 1979. godine) na kojima se jasno čuje neponovljiva energija i originalni autorski pečat.

Učestvuju: Nebojša Pajkić, Milutin Petrović, Branimir Lokner, Srđan Gojković, Dušan Kojić, Momčilo Rajin, Zoran Lesendrić, Ljubomir Jovanović, Petar Janjatović, Zoran Radomirović, Dragomir Mihailović, Dubravka Marković, Miroslav Dukić, Vladimir Janković, Dušan Vesić, Sandra Rančić, Milan Stefanović, Jadranka Janković, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić, Dragan Ambrozić, Ivana Kronja.

Scenario, kamera, montaža i režija: Branko Radaković

Trajanje: 70 minuta

O autoru:

Branko Radaković (34)  je srpski multimedijalni umetnik. Bavi se različitim vrstama umetničkog izraza: slikarstvom, muzikom, filmom… 1996. godine osnovao je autorski rok bend Argus u kome je pre svega, komponovao, pisao tekstove, svirao solo i ritam gitaru. Diplomirao je 2005. na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Iste te godine nastanio se u Baču, gde i danas živi i predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi. Napisao je zbirku pesama ”Trag koji ostaje”. Godine 2006. počinje da se bavi filmom. Učestvovao na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu, a njegov kinematografski rad  izuzetno cene i domaći i svetski filmski kritičari. U periodu od 2006. do 2015. snimio je preko trideset dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova. Njegov film “Pozdrav video kasetama! “ nominovan je 2012. za najbolji kratki film na  festivalu „Art Deco de Cinema“, u Sao Paulu, u Brazil, u kategoriji „Art on video“. Naredne, 2013. Branko je odneo nagradu na ProFiRe Short Film Festivalu, u Edinburgu, Škotska za najbolju režiju za film „Turist“. Sa filmovima “Kultura cveta” (2013) I “Lokacija” (2014) ušao je i u katalog prestižnog filmskog festivala u Kanu. ”Limunovo drvo” je njegov za sada poslednji dugometražni dokumentarni film.

Prošle godine započeo je i rad na svom prvom autorskom solo albumu koji bi trebao da završi ove godine, a šta se pored toga još sve kuva u njegovoj kuhinji, tek će se videti.

Ulaz je slobodan

Pokrovitelji: Grad Vranje i Narodni muzej Vranje

Organizator: Sladjan Stojanović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare