,,1 milijarda ustaje”: Vranjanke i Vranjanci podržali akciju protiv nasilja prema ženama

VRANJE

Na šetalištu u centru Vranja aktivistkinje ,,Odbora za ljudska prava” stajale su sa transparentima i poslale ženama poruku da nisu krive za nasilje, već je isključivo nasilnik kriv. Uz pesmu ,,Break the chain” i u Vranju, kao i u gradovima širom sveta obeležena je globalna kampanja ,,1 milijarda ustaje” protiv nasilja prema ženama i devojčicama. Sa razglasa su se čule snažne poruke koje su ženama i devojčicama uputile aktivistkinje ,,ohrabri se i prijavi”, ,,tišina jednom mora da pukne”, ,,nisi sama”. Građani su se pridružili plesu i uz pesmu ,,Break the chain” podržali ovu akciju.

,,Poruka ovogodišnje kampanje je ‘Prekinimo lanac nasilja prema devojčicama i ženama’. Vranje se danas pridružilo gradovima širom sveta koji su plesom uz pesmu ‘Break the chain’ poslali snažne poruke ženama i devojčicama. Jedna od poruka je i ‘Stop akušerskom nasilju’ koje je jedan od vidova rodno zasnovanog nasilja prema ženama” rekli su iz Odbora.


Cilj ovog performansa koji se na današnji dan izvodi u preko 200 zemalja je podizanje svesti i zaustavljanje nasilja prema ženama i devojkama širom sveta.

Danas se takođe obeležava i ,,Dan zaljubljenih”, aktivistkinje Odbora su tim povodom informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju i glasno poslale poruku da ,,nasilje nije ljubav”.Aktivistkinje su na kraju performansa pustile balone u vazduh kao simbol slobode i života bez nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Za emotivnu podršku i informisanje o rodno zasnovanom nasilju, kao i pravne savete možete pozvati SOS Telefon Vranje na broj 0800/001-017 svakog dana od 10 do 16 časova. Poziv je besplatan i anoniman. (kraj) DC/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare