Zvanično devet obolelih u Jablaničkom okrugu, čekaju se rezultati za 24 osobe

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na konferenciji za medije izneo je zvanične podatke u kojima stoji da je na teritoriji Jablaničkog okruga broj obolelih od korona virusa devet.

„Uzeto je 24 uzorka čiji se rezultati čekaju, dok se 314 ljudi sa teritorije Jablaničkog okruga i 302 iz Leskovca nalazi u samoizolaciji i pod nadzorom lekara zbog toga što su bili u neposrednom kontaktu sa obolelima. Broj osoba koje su trenutno u obaveznoj samoizolaciji zbog povratka iz inostranstva u trajanju od 28 dana je 770 za Jablanički okrug, a od toga 729 iz Leskovca. Period pred nama je najkritičniji, pošto se očekuje najveći rast zaraženih i stoga apelujem na sve bez izuzetka da se pridržavaju naloženih mera. Rad volonterskih kol centara se odvija nesmetano, komunikacija između volontera i najugroženijeg stanovništva je na zavidnom nivou. Do sada je bilo upućeno čak 3245 poziva i obavljeno 1076 izlazaka na teren.“

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević je govorio o simptomima ovog virusa i rekao da su malaksalost, povišena temperatura i suvi kašalj bez iskašljavanja prvi indikatori zbog kojih se treba javiti lekaru i dodao da ambulanta za prijem i pregled pacijenata sa temperaturom radi 24 časa dnevno.

Dimitrijević tvrdi i da je , pre dolaska u istu neophodno da izabrani lekar pacijentu izda uput iako su zvaničnici zdravstvenih instutucija u Srbiji više puta rekli da uput nije neophodan, naročito što se savetuje građanima da telefonom pitaju lekare za dalje postupanje a ne lično.

„Pacijenta na kapiji leskovačke bolnice dočekuje medicinsko osoblje i osobe za koje se sumnja da su inficirani upućuju u ambulantu koja je oformljena specijalno za pacijente sa povišenom temperaturom i suvim kašljem, dok se ostali pacijenti upućuju na Službu urgentne medicine. Kada pacijent dođe u ambulantu za febrilna stanja, pregledaće ga dežurni lekar i ukoliko je potrebno uputiti na prepiranje pluća u Dom zdravlja, davanje krvi na analizu ili skener pluća. Na osnovu svih tih faktora lekar procenjuje da li je potrebno uključiti infektologa i pulmologa koji će odlučiti da li je potrebno primiti pacijenta na Službu za infektivne bolesti ili uputiti u Niš na Klinički centar.“

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić je naznačila da osobe čiji se rezultati analiza očekuju nisu bile ukontaktu sa devetoro već zaraženih.

„Apelujem na građane da zbog lakših infekcija ne dolaze u zdravstvene institucije primarne i sekundarne zaštite, već da se pacijenti telefonski informišu o terapiji koju bi trebalo da uzimaju, pošto se na taj način sprečava da dođu u kontakt sa virusom korona.“

Nikolić je rekla i da su medicinski tehničari Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja Leskovac poslati na obuku radi uzimanja uzoraka potencijalnim obolelima i pojasnila da još uvek čekaju uputstvo o tome gde će se analize sprovoditi.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
da li leskovac prati srbiju
da li leskovac prati srbiju
4 godine pre

Gospodjo Nikolic, pa dr Kon je rekao DA SE GRADJANI JAVE SVOM IZABRANOM LEKARU da on napravi trijazu U Dom zdravlja, da li je bolest olaka ili je simptomaticno korona pa da prosledi dalje pacijenta , da ga uputi. Kakvo ostajanje kod kuce, kad ljudima nije dobro, naravno da zele potvrdu DA NEMAJU KORONU, odnosno zele brzu reakiju AKO IMAJU KORONU. Zasto govorite ljudima suprotno od onog sto preporucuju najbolji lekari Srbije? Da li Vi uopste sedite uz televizor i slusate li sta govore svaki dan? Ovo sto Vi prpeorucujete JESTE U SUPROTNOSTI SA ONIM STO NAJEMINENTNIJI LEKARI PREPORUCUJU!

Sara
Sara
4 godine pre

A u Novi Sad 8 !?!