Zujalice stvaraju pesme koje se vide

       NIŠ

  Grupa mladih iz Niša, okupljenih pod imenom „Zu zu Zujalice“, stvaraju edukativne pesme za decu, a osim po zabavnim kostimima, od ostalih autora za najmlađe izdvajaju se i po tome što sve tekstove prevode na znakovni jezik.

              „Želimo da naš rad bude dostupan i gluvoj deci. Ja imam i lični motiv, jer potičem iz porodice gluvih. Sa tim sam se sreo još kada sam bio mali i sasvim mi je normalno da nešto što radim mogu da vide i moji baka i deka, koji su gluvi. Pored toga, zujalica Mic radi kao prevodilac znakovnog jezika, pa nam je bilo logično da sav naš materijal imamo i na znakovnom jeziku“, priča zujalica Bole, odnosno Filip Lazarević.

              Kažu da je vrlo bitno da i za decu i za odrasle postoji sadržaj na znakovnom jeziku, jer ga trenutno u medijima gotovo nema. Voleli bi da oni budu začetnici i da, po uzoru na ono što rade, bude više sadržaja prilagođenog gluvim osobama.

               „U Srbiji u školama nema znakovnog jezika, pa deca ne mogu da uče maternji jezik. Znakovni uče ili od roditelja ako su gluvi, a uglavnom nisu, ili od vršnjaka, ili tek kada napune 14-15 godina, kada krenu na neki kurs. To je mnogo kasno da bi mogli da razviju svoj intelektualni potencijal, jer im je vokabular ograničen“, upozorava Milica Lazarević – zujalica Mic.

              Ideja o Zujalicama nastala je sasvim slučajno, ističu.

             „Igrali smo se sa decom Boletove i moje sestre i primetili da slušaju muziku koju im mi ne bismo preporučili. Tako smo počeli da im sviramo, pa je nastala jedna, pa druga i treća pesma… Pomislili smo: ‘U, pa ovo je super, ovo bismo mogli da radimo’. I tako, ciglica po ciglica, dok nisu nastale Zujalice“.

                Prvi spot objavili su uoči dočeka 2019. godine. U početku su objavljivali po jednu pesmu na nekoliko meseci, a sada sve češće obraduju mališane spotom na jutjubu.

                   „U međuvremenu smo i dosta naučili. Tokom 2019. snimili smo spotove za šest pesmica, a sedma je izašla 31. decembra. Uradili smo i održali i nekoliko predstava, koje su mjuzikli, jer u njima izvodimo naše pesmice. Jedna je bila novogodišnja, a kasnije smo napravili predstavu Čuvari prirode, čija je tema ekologija i zaštita životne sredine. Teme naših pesama često jesu vezane za prirodu, jer pevamo o životinjama, svetu oko nas, kako se treba ponašati, o prijateljstvu“, objašnjava zujalica Gaga, Dragana Jocić Lazarević.

             Predstava Čuvari prirode premijerno je izvedena prošle godine na Nišvilu, a kasnije su je igrali i na festivalima u drugim gradovima.

              „Mnogo smo zadovoljni kako klinci reaguju na naš rad. Nakon predstava smo dobili i porast pregleda na jutjubu. Javljaju nam se roditelji i ohrabruju nas da što više radimo, čak imaju i svoje favorite, za koje bi voleli da napravimo sledeći spot, jer su čuli pesmice na predstavi“, kaže Gaga.

            Boletu je posebno simpatična reakcija čujuće dece na znakovni jezik.

                „Deca ponavljaju znakove, pričaju sa drugarima koji ne čuju, trude se da upamte što više simbola, to je vrlo zabavno za njih. Pitaju nas kako da kažu ’Dobar dan’, kako da se zahvale, da kažu ’Čuvar prirode’ i slično. Mogu da kažem da smo ovim pristupom pogodili baš to što smo želeli“.

               Mnogo je i reakcija roditelja, što Zujalicama posebno prija.

            „Na primer, kažu nam: ‘Moje dete počelo je da jede čorbu, hvala vam’. Roditelji nas koriste kao dobar primer, kao vid edukacije, i to je nama izuzetno važno“, smatra Mic.

              Sadržaj na znakovnom jeziku, koji je primamljiv za decu, bitan je kako gluvoj deci, tako i gluvim roditeljima, koji na taj način mogu da biraju sadržaj za svoju decu. Zujalice veruju da je bitno uticati i na svest ljudi o postojanju znakovnog jezika i gluvih osoba kako se ne bi marginalizovale.

            Zujalice žele da predstavu „Čuvari prirode“ vidi što više ljudi. Za sada je igrana u Nišu, Leskovcu i Zaječaru, a potrudiće se da je vidi publika i u ostalim gradovima, kao i u zemljama u okruženju, gde već ima interesovanja za ono što Zujalice rade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare