Žrtve trgovine ljudima u Pčinjskom okrugu

VRANJE

Na godišnjem nivou u Pčinjskom okrugu identifikuju se dve do četiri žrtve trgovine ljudima, saopštila je Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada  Vranja.

Kako je navedeno u saopštenju „to svakako ne odslikava stvarni broj žrtava trgovine ljudima. Razlog je u ne prepoznavanju, identifikaciji i prijavi. Postoji i problem da same žrtve u nekim slučajevima ne prihvataju da su žrtve”. 

Tome je bio posvećen onlajn sastanak sa predstavnicama Udruženja građana „Astra“. Razgovaralo se o nacionalnom istraživanju usluga socijalne zaštite, dostupnih osobama u riziku i žrtama trgovine ljudima koje se trenutno realizuje.

Cilj sastanka je bio da se obave konsultacije sa predstavnicima institucija na lokalu, aktivnim u lokalnim timovima za borbu protiv trgovine ljudima, borbu protiv naslilja i srodnim radnim grupama.

Lokalnu mrežu na ovom sastanku predstavljali su viši javni tužilac Danijela Trajković, koja je i predsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, gradska većnica Danijela Milosavljević, direktorka Centra za socijalni rad Dragana Arsić, a u ime „SOS telefona“ Miroslava Despotović i Suzana Antić Ristić, kao i potpredsednica i PR Lokalnog tima u Vranju Beba Kanački.

„Tokom sastanka mapirane su usluge socijalne zašite u Vranju koje su dostupne osobama u riziku i žrtvama trgovine ljudima. Razgovaralo se o izvodljivosti decentralizacije ovih usluga kako bi se na što brži, efikasniji i kvaltetniji način organiovala pomoć, podrška i zaštita žrtava trgovine ljudima“, navodi se u saopštenju.

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima sprovodi ovo istraživanje u okviru  trogodišnjeg projekta “Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protv trgovine ljudima” koji je podržan od strane EU. Planirano je da se u okviru projekta sprovede sveobuhvatno ispitivanje usluga socijalne zaštite i usluga koje se mogu dobiti iz drugih sistema, kao što su MUP, pravosuđe, sistem obrazovanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i zdravstveni sistem. Rezultati će biće predstavljeni uskoro u okviru Analize, dok će podaci o konkretnim uslugama biti objavljeni u konciznoj Brošuri o uslugama.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare