Zorana Mihajlović u Nišu o preuzimanju aerodroma i zvižducima

NIŠ

Prelazak Aerodroma “Konstantin Veliki” u vlasništvo države je  razvojna odluka – rekla je danas u Nišu podpredesnica Vlade I ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Ovoj vazdušnoj luci potrebna su nova ulaganja.

Ministarka Mihajlović je posle razgovora sa rukovodstvom grada Niša, rekla da aerodrom niko neće zatvoriti ili skloniti iz grada, veće da je cilj države da se Niš dalje razvija kao saobraćajno čvorište.

„ Aerodrom Niš ostaje u Nišu. Letovi sa aerodroma Niš koji su bili nastaviće se. Svako od vas koji je leteo, ili vaši prijatelji koji dolaze i odlaze sa niškog aerodroma nastaviće to da rade. Zaposleni na aerodromu Niš će ostati. S tim da sve ono što država misli da uradi njih će biti sve više. Država preuzima da vodi računa da vodi računa o Nišu i niškom aerodromu , jer Niš nije samo Niš. Neophodno je da u kratkom vremenskom periodu uložimo veliki novac da bi niš moga o da se razvija“ rekla je potpredsednioca Vlade Zorana Mihajlović.

Kako tvrdi ministarka Mihajlović svi letovi iz Niša će se nastaviti a one avio kompanije koje trenutno posluju sa aerodromom ostaće ovde pod istim uslovima i cenama.

Ministarka je ponovila i da grad nema sredstava za dalji razvoj niškog aerodroma, i da je neophodno u kratkom vremenskom roku uložiti veliki novac u tu vazdušnu luku

“Ne bude li bilo ulaganja, 2020. ostaćemo na 350.000 putnika, budemo li ulagali, imaćemo 650.000 putnika 2021. Razlog zašto je Vlada Republike Srbije dala preporuku nije da bi Niš zatvorila, već da bi se razvijao”, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da država planira da uloži još 15 miliona evra, kako bi aerodorom “Konstantin Veliki” bio konkurentan poput vazdušnih luka u regionu.

“Mi nemamo 10 godina da čekamo da Grad Niš uloži 10 miliona evra, niti je moguće da se investicije, koje su važne posebno zbog bezbednosnih standarda, realizuju donacijama, kao do sada”, rekla je ona.

Podpredsednica Mihajlović podsetila je da je država od 2014. godine do danas uložila 3,6 miliona evra u niški aerodrom a da je broj putnika ta to vreme sa 1335 uvećan na 331.000 putnika, dok je Kargo saobraćaj povećan osam ipo puta.

“To je 14 puta veći broj putnika nego što je niški aerodrom imao u periodu 2008-2012, kad je u proseku godišnje bilo oko 23.000 putnika”, rekla je Mihajlović I dodala “Ne zaboravimo da je 2011, 2012, 2013. godine Grad Niš plaćao kompanijama 3,6 miliona evra za prazna sedišta da bi avioni leteli iz Niša. Ukupno 7,6 miliona evra uloženo je da bi niški aerodrom u 2014. imao 1.335 putnika. Te pare Nišlija otišle su jednoj crnogorskoj i jednoj italijanskoj avio-kompaniji, napomenula je Mihajlović.

Odluka da država preuzme niški aerodrom nema veze sa koncesijom beogradskog aerodroma “ Nikola Tesla . Ona je kazala da će ugovor o koncesiji biti objavljen za nekoliko meseci , kad koncesionar uđe u posed.

Mihajlović je kazala da država očekuje milion putnika u Nišu 2031. Godine, a plan koncesionara u Beogradu je da već u 2024 godine bude 12 miliona putnika.

Ona je istakla da bi bez investicija aerodrom u Nišu i dalje bio tamo gde je bio za vreme vladavine DS-a.

 Ona se osvrnula I na peropd kada je gradonačelnik a potom premijer bio Zoran Živković koji “ nije vratio tada državni aerodrom u vlasništvo Grada, nego je to urađeno 2010 godine”

Podsetila je da su te godine prebacivanjem aerodroma sa Republike na grad nastale velike obaveze za aerodrom koje se mere milijardama čime su “ navukli svilen gajtan” aerodromu. Grad ni danas ne može da isplati te obaveze jer si  veće od gradskog budžeta.

Mihajlovićeva je izjavila da “ nećemo dozvoliti da niški aerodrom propadne, jer Grad nema dovoljno novca da uloži u njega kako bi mogao dalje da se razvija”, kao I da su “rezultati” koje je DS ostavio iza sebe u Nišu :  nezavršen Koridor 10;  pruga koja nije izmeštena iz centra grada i ostale pruge na jugu Srbije koje nisu modernizovane.

“Za vreme ove Vlade, Niš izrasta u saobraćajno čvorište u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju u ovom delu regiona, u kojem je otvoreno šest fabrika”, rekla je Mihajlovićeva .

Gradonačelnik Niša je objasnio da je aerodrom Konstantin Veliki od nacionalnog strateškog značaja i da mora da bude u funkciji 24 sati dnevno, što u sadašnjoj situacijiji nije moguće bez daljih ulaganja. Održavanje postojećih kapaciteta i održavanje mera bezbednosti zahtevaju finansijska sredstva kojima grad Niš ne raspolaže.

On je dodao da se  na sastanku razgovaralo  I o drugim infrastrukturnim projektima koje finansira država,  kao što su i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad,  izgradnja obilazne pruge oko Niša,  i rekonstrukcija Bulevara cara Konstantina, izgradnja 1,2 kilometra saobraćajnice na istočnom ulazu na auto-put na Koridoru 10 i osvetljenje Malčanske petlje.

Pri dolasku u Gradsku kuću rukovodstvo grada I ministarku je dočekalo stotinak nezadovoljnih građana koji su  vikali i “ lopovi, lopovi” I izviždali dolazak ministarke.

Ona je ovakav doček prokomentarisla da “ veruje da nema nikoga ko ne želi da se Niš razvija I da nema problema da ljudi imaju svoj stav , ali da moraju da znaju činjenice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare