Zorana Mihajlović na niškom aerodromu

NIŠ

Niški aerodrom Konstantin Veliki postao je regionalna vazdušna luka od strateške važnosti za ceo Balkan i Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u njegov razvoj – rekla je danas prilikom obilaska renoviranog aerodroma “Konstantin Veliki “ u Nišu  Zorana Mihajlović.

Niški aerodrom “Konstantin Veliki” danas su posetili potpredsednica Vlade Srbije I ministarka građevinarstva,, saobraćaja Iiinfrastrukture  Zorana Mihajlović sa saradnicima i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U proširenje terminala i opremu renovirane zgrade Aerodroma za manje od godinu dana  uloženo oko 70 miliona dinara. Mihajlovićeva  je nove i rekonstruisane šaltere za ček-in i rendgen za putnike obišla u pratnji  direktora Aerodroma Vladice Đurđanovića. Obilazeći Aerodrom ministarka je istakla da je pre dve godine ovaj aerodrom imao 1.225 putnika, a velikim zajedničkim timskim radom stiglo se do toga da ih ove godine već ima 140.000.

„Cele prošle godine smo imali ukupno 122.000 putnika, a do danas ih u ovoj godini ima 140.000 na niškom aerodromu. To je zaista uspeh“, istakla je Mihajlovićeva, dodajući da se radi na tome da se u narednim godinama, do 2020. godine, broj putnika na niškom aerodromu poveća na 550.000, možda i više. Prema njenim rečima, i kargo prevoz je u protekle dve i po godine povećao obim šest puta. Niški aerodrom, kako je rekla, trenutno ima 11 linija – za Bazel, Malme, Meningen, Ajndhoven, Dortmund, Diseldorf, Berlin, Bratislavu, Milano, Stokholm i Cirih.

Aerodrom “Aerodrom “Konstantin Veliki“ je regionalni aerodrom, a Niš je veoma važan za Srbiju i zapadni Balkan.

“Na nama je da iskoristimo strateško mesto Niša. Mnogi su pričali o liderskoj poziciji ovog grada, a mi pokušavamo kroz rezultate da to i pokažemo“, rekla je potpredsednica Mihajlović. Ona je dodala da je u prethodnom periodu Vlada ulagala u aerodrom u Nišu, te da će to i nastaviti, a plan je da ukupna ulaganja budu oko 6,5 miliona evra.

“U toj strukturi oko četiri miliona evra će iznositi vrednost zgrade tornja . Koliko sam upoznata u toku ove godine u vrednosti od dve do dva ipo miliona evre biće uloženo u uređaje koji će se ugraditi ovde za  sletanje i poletanje po lošem vremenu”.

Ona je dodala da su ova ulaganja  važna i zato što niški aerodrom treba da bude alternativa beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla. “

“Naš je interes da povećamo broj putnika i da iskoristimo Niš kao kargo centar i u tome ćemo uspeti“, poručila je Mihajlovićeva .

Potpredsednica Vlade je istakla da je bezbednost na niškom aerodromu na najvišem nivou i da je u današnje vreme to prva crtica u infrastrukturi.

Gradonačelnik Bulatović je poručio da niko u niški aerodrom nije ulagao kao ova Vlada u poslednjih nekoliko godina i da je podrška Vlade ključna . Nikada država Srbije nije ulagala u Grad Niš nego ova Vlada, dodao je Bulatović

“Aerodrom „Konstantin Veliki“ ne bi preživeo do dana današnjeg  bez podrške koju smo imali od potpredsednice Mihajlović i njenog ministarstva. Zahvaljujući državi uspeli smo da stanemo na noge i da zajednički stvaramo uslove da se aerodrom razvija i da bude ne samo niški, nego i celog jugoistoka zemlje i šire”, rekao je Bulatović. On je rekao da će se nastaviti rekonstrukcija postojećih, ali i dogradnja još jednog ovakvog kapaciteta.

Trenutno se izvode radovi na daljoj rekonstrukciji terminalne infrastrukture, izgradnji nedostajućeg hangara i na parking prostoru, vredni 7,5 miliona evra. Na zgradi aerodroma, koja je napravljena pre 30 godina, u sanaciju krova i fasada i u povećanje broja šaltera, kojih sada umesto dva ima četiri, uloženo je 30 miliona dinara, a 40 miliona uloženo je u opremu, pre svega u novi rendgen aparat za pregled putnika i ručnog prtljaga.

Izgradnja tornja koja će biti podrška ostalim vazduhoplovnim sistemima u zemlji započeće 2019 a biće završena 2020. Godine. Gradnja tornja će početi 2019. godine i trajaće godinu i po ili dve godine – rekao je Rovčanin, ali ga je ministarka odmah ispravila i dodala “da će toranj biti završen već 2020.”

Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, najavio je početak radova na dupliranju kapaciteta terminala do kraja 2017. i završetak do kraja 2018. godine.

Druga faza rekonstrukcije počinje 2018. godine, a cilj je dupliranje kapaciteta terminala.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare