Živi li Marija Kiri u Srbiji?

NIŠ

                     Organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizuje tradicionalni “Forum mladih naučnika”. Forum se održava u četvrtak, 5. marta 2020. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Među govornicima na ovogodišnjem forumu očekuju se mladi talenti, budući naučnici, ali i predstavnici Ambasade Australije, koji će u okviru studije slučaja predstaviti obrazovanje Australije. Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika potekla je od Jovana Milića, tadašnjeg učenika Mašinsko tehničke škole “15.maj”.

                   Učesnici ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika diskutovaće na temu: “Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”

                     “Ove godine smo se odlučili da promovišemo devojke u nauci. Tako da ćemo imati četiri heroine, četiri mlade i talentovane devojke, koje se bave naukom u svojim školama i na fakultetima. Želimo da ih osnažimo, ali i da motivišemo ostale da krenu njihovim stopama”, kaže Jovan Milić, idejni tvorac foruma, i nastavlja:

                       “Svi znamo za primer Marije Kiri, koja je bila francuska fizičarka i hemičarka. Znamo koliku je borbu i sama vodila, a opet istorija je pokazala koliko je uspešna bila. Koliko danas Marija Kiri imaju Srbija i Australija? Moramo da ih podržimo”,  zaključuje Milić.

                  Među govornicima na ovogodišnjem Forumu mladih naučnika, očekuju se Isidora Tasić, studentkinja Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu , Emilija Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, Sara Milošević, učenica Gimnazije u Inđiji  i Jelena Zdravković, učenica ETŠ „Mija Stanimirović“, koja je prošle godine predstavljala Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike, zajedno sa učenicama Gimnazije „Kreativno pero“ iz Beograda i učenicom Srpske Gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

                   Slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika je „Ne rugaj se talentima“, organizatori žele da apeluju na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže, da im daju mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u „igru“ koja se zove život.

                  Tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to  Australija, čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen, a i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.

                     „U sklopu studije slučaja, gospođa Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije, predstaviće mogućnosti za školovanje i usavršavanje u Australiji, a posebno će biti zanimljivo to kako izgleda jedan običan radni dan u nekoj školi u Australiji“, kaže Milić.

                     U sklopu foruma biće predstavljen i film „Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje“. U ovom filmu biće predstavljena istorija diplomatskih odnosa između Srbije i Australije. Posebno će se prikazati svi oni projekti, koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.

                       U  sklopu svečanog otvaranja Foruma, nastupiće Vojni orkestar i dečiji hor „Čarolija“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
podredjen odnos zene
podredjen odnos zene
4 godine pre

Verujte mi i dandanas muskarci podrzavaju jedni druge u rukovodjenju, u politici, a zene su kvota, minimalni uslov prisustva za opstanak muske liste. Ko su muskarci da nama daju kvote? Zasto uslov nije 50:50 zene i muskarci bilo gde? Kad zena nesto kaze, kad odlucuje, to se manje vazi, uvazava i sluisa, nego li kad muskarac lupi nepormisljeno. To je zbog predrasude da su oni pametniji, da im se bez provere veruje, a da se obavezno proverava sta zena prica. Svuda je tako, jos uvek. To podredjivanje zenskog roda muskom rodu, mora odmah prestati.