Zgrada sa stanovima za mlade naučnike čeka radnike

   NIŠ

   Zgrada za mlade naučnike u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, čija je izgradnja započela 2008. godine, još uvek nije završena. Krajem septembra sada već biviši ministar prosvete Mladen Šarčević je tokom boravka u Nišu kazao da će se nastaviti izgradnja stanova za mlade naučnike. Rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić kaže da u prethodnih šest godina radovi na ovom objektu nisu nastavljeni. Prema njegovim rečima zgrada zahteva dodatne radove, te da će iz Fondacije iz čijih je sredstava zgrada i počela da se gradi, biti izdvojen neophodan iznos za privremenu zaštitu i sanaciju objekta jer je zgarda počela da propada usred vremenskih neprilika ili prilika. Rektor Antić je optimista i veruje da će se pronaći način da i ova zgrada bude završena.

                      ‘’Izgradnja stanova je stala 2009.godine kada su potrošena sredstva koja su bila namenjena za to. Kasnije je formirana Jedinica za upravljanje projektima koja je u svom  nekadašnjem programu gde su bili prioriteti izgradnja objekata u Srbiji imala i objekat koji je namenjen mladim naučnicima sa fakulteta Univerziteta u Nišu. Duže vreme su  oni razmatrali mogućnosto za nastavak gradnje, rađene su analize i ekpertize, koliko je sredstava potrebno, a to je oko 5 do 6 miliona evra, da se zgrada potpuno završi’’, objašnjava rektor profesor dr Dragan Antić.

                  Dodaje da je kasnije, 2016.godine, osnovana Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima od  strane Vlade Repubike Srbije, ali je došlo , na neki način, da ova zgrada ne bude na listi prioriteta.

                  ‘’Od tada gubimo korak sa nastavkom izgradnje te zgrade. Međutim, imajući u vidu projekte koji su izgrađeni u Nišu a posevćeni su nauci i obrazovanju kao što je Naučno tehnološki park, lamela na Elektronskom fakuletu a uskoro se završava i Studentski dom kod Tehničkih fakulteta, siguran sam da će  Vlada Republike Srbije i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima da iznađu finansijeske mogućnosti da se ova zgrada završi i stanovi dodele mladim naučnicima’’- kaže rektor Antić.

                Prema njegovim rečima najvažnije je da se ova zgrada nađe na listi prioriteta.

               ‘’Siguran sam obzirom da se završavaju već započeti projekti, da će pored lamele čija je izgradnja planirana na Prirodno-matematičkom fakultetu , da će u narednom periodu biti i ova zgrada za mlade neučnike’’- dodaje Antić.

               Na Univerzitetu kažu da za nastavak radova ovog objekta nemaju finansijskih sredstava, ali da planiraju sanaciju krova i ulaganja određenih sredstava za zaštitu zgrade kako se ne bi nastavilo njeno dalje propadanje.Nastavak izgradnje jedino je moguć uz angažovanje države.

               „Zgrada je oronula i zahteva dodatne radove, sanaciju krova i tako dalje. Analizirali smo stanje u fondaciji, pa ćemo neke radove da započnemo sredstvima sa računa. To su mala sredstva koja zahtevaju zaštitu zgrade od daljih propadanja i radovi koji dovode zgradu u neko stanje koje će omogućiti da duže vreme čeka investitora, odnosno kreditnu liniju od neke fondacije. Ali sredstva koja su neophodna za završetak zgrade su ozbiljna i to je negde oko 6 miliona evra, a to Univerzitet u Nišu i fondacija sami ne mogu nikako da obezbede“, kaže Antić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare