Ženskom preduzetnitvu treba pomoć 

NIŠ

Žensko preduzetništvo, mogućnosti i potrebe ,  bila je tema sastanka koji je danas održan u Nišavskom upravnom okrugu.

Sastanak je održan u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa područja okruga i na ovu temu razgovarale su predstavnice niške Kuća klastera, načelnica Nišavskog uprvanog okruga Draganom Sotirovski i predstavnice desetak udruženja iz Niša, Aleksinca, Svrljiga, Gadžinog Hana, Niške Banje.

Kuča klastera Niš je inicijator i koordinator Mreže 16 ženskih udruženja i klastera ženskog preduzetništva na području jugoistočne Srbije i  zastupa interesa i radi na ekonomskom osnaživanja žena.

 “Cilj sastanka je lobiranje za bolje poslovno okruženje u kome posluju ili tek treba da se zaposle  žene. Projekti će doći iz malo boljeg poslovnog okruženja kad ženama bude primerenije da pristupe finansiranju, recimo Fondu za razvoj, jer je pristupna procedur za dobijanje kredita složena, posebno ženama, naročito onim ženama koje žive na jugu Srbije jer nisu vlasnice ničega i nemaju mogućnost da imaju hipoteku i da dobiju kredit i razviju svoj posao”, rekla je  je Danka Milojković, iz niške Kuće klastera.

Danka Milojković je objasnila da je  ženama i ženskim udruženjima mnogo teže da obezbede finansijska sredstva. Postoje kreditne linije postoje ali da bi se prišlo raspoloživim fondovima lokalnih samouprava  mora da sepišu projekte, a ženska udruženja se uglavnom bave  ručnim radovima, proizvodnjom hrane, vaspitavanjem dece, ili uslugama  gerontodomaćice.  Samim tim nemaju znanja i iskustva da se bave projektovanjem i pisanjem projekata tako da je njima podrška potrebna kroz akcione planove. “Vi dobijete projekat vredan 100.000 evra, ali treba da imate sopstvena sredstva 10 ili 20.000 evra što je sada nemoguća misija”, kazala je Danka Milojković.

Ekonomsko osnaživanje žena je neophodno poslednjih godina naročito jer su mnoge žene ostale bez posla istakla je Danijela Petković, predsednica Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje. Ona je dodala da je potrebno objedinjeniti zahtev svih udruženja da se ženama pomogne da se osamostale i ekonomski osnaže.

“Udruženja ne mogu sama, koliko god se trudimo i pišemo projekte, porođe jedan posto ili ne prođe, i dobiju se neka minimalna sredstva. Sa objedinjenim zahtevom, s obzirom da se udruženja žena uglavnom bave negovanjem tradicije i etno baštine, da napravimo jedan objedinjeni zahtev, uputimo ga Vladi i ministarstvima da bi se žene osnažile i da to negovanje tradicije, osim što je hobi, kasnije postane posao koji će ih ekonomski osamostaliti. Naročito u vreme kada su mnoge žene u 50-tim godinama izgubile posao, pa nisu za penziju a teže se zapošljavaju. Jedini izvor sredstava je ta neka kućna delatnost, kućna radinost, osnivanje malih firmi i krajnji cilj da jedna preduzetnica uposli još najmanje tri žene pored sebe”.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga je naglasila da je ovo prvi sastanak sa Kućom klastera Niš, ali da je prezadovljna da su sve predstavnice sa kojima se sastala imale svoje ideje i svoje predloge za rešavanje problema koje imaju.

“Posebno me raduje što je ovaj šesti sastanak protekao u razgovoru o konkretnim idejama, i što su svi pokazali pravi građanski aktivizam, a svi zajedno možemo da napravimo atmosveru koja bi bila povoljna za sve”, kazala je Dragana Sotirovski. “Žene preduzetnice imaju fantastične ideje, imaju svoj posao od kojeg žive, ali zapošljavaju i druge. One već privređuju, a ovde su samo da iznesu svoje ideje i zatraže pomoć da ih poveže sa ljudima u raznim ministarstvima, da im da vetar u leđa, u svakom slučaju da ih podržimo”.

Sotirovski je dodala da očekuje pomoć u rešavanju problema jer je pomoći i do sada bilo. “Neke stvari smo rešavali u roku od 10, 15 dana, neke čekaju na rešenje. Danas smo čuli mnogo zanimljivih ideja kao što je ideja o poljoprivredno socijalnoj zadrugi za Rome koji su željni da rade, da se uključe u sistem i zadrugarstvo. Lobiraćemo i za njihovu zadrugu kod ministra bez portfelja Krkobabića”, kazala je Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare