Žensko pravo na izbor ili šta znate o kontracepciji?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(Nova Naša reč)

Nedovoljno znanje o kontracepciji, još uvek,  i neželjena trudnoća

Da li u našoj zemlji preovladava nedostatak pravilnog, seksualnog, obrazovanja i informisanosti, koji je takođe i jedan od glavnih razloga neželjene trudnoće, a da i ne govorimo o seksualno prenosivim bolestima?

Ovogodišnje istraživanje Smiljke Tomanović i Dragana Stanojevića, „Mladi u Srbiji“, pokazuje da trećina mladih, od 15 do 29 godina, koji imaju seksualne odnose, nikada ne koristi kontracepciju, a preko polovine ispitanika imalo je više od jednog partnera.

„Žensko pravo na izbor“

Seksualno iskustvo, nužno, ne podrazumeva i znanje, a naročito spoznaju svih posledica vezanih za seks.

-Prvi put sam posetila ginekologa, nakon što sam postala seksualno aktivna i to kako bih što više saznala o kontracepciji. Imala sam 18 godina i nikako nisam htela da rizikujem neželjenu trudnoću, naročito, jer sam tek planirala da studiram. Znala sam da nijedan vid kontracepcije nije sto posto siguran. Ginekolog mi je dao razne brošure i flajere i to je bio prvi put da se susrećem sa nekakvim znanjem o kontracepciji, a koje nisam stekla putem interneta, pošto s roditeljima o tome nisam razgovarala, a i u školi se retko pričalo o seksu. Naravno, s drugaricama sam mogla da podelim sve, ali većina je bila seksualno neiskusna i nisu znale mnogo o tome. Jednostavno, ljudi su ćutali, pa sam i ja,- priča sada dvadesetčetvorogodišnja K. M iz Leskovca.

INTERNET, ENCIKLOPEDIJA O KONTRACEPCIJI

Mnogobrojna istraživanja sprovedena u Srbiji dokazala su da se mladi, o sredstvima kontracepcije, uglavnom informišu preko globalne mreže, interneta. Svoje nedovoljno znanje pokušavaju da nadomeste internet forumima, na kojima se navodno, otvoreno priča o svim temama, pa čak i o abortusu i najboljim načinima kako pristupiti lekarima po tom pitanju, jer činjenica je da u Srbiji, željeni prekid trudnoće ne nailazi na odobravanje i uzvike podrške.

Često, nepoštovano, pravilo „Moje telo, moj izbor“, tada se gubi i u svima se javlja potreba za onim narodnim „popovanjem“.

-Da li bih se odlučila na abortus, u slučaju neželjene trudnoće? Iskreno, ne znam. Jedno je reći sada, kada nisam trudna, a sasvim drugo je suočiti se sa tim izborom. S obzirom da trenutno i nisam seksualno aktivna i nema potrebe da razmišljam o tome, ali svakako sredstva za kontracepciju su najvažnija. U mom slučaju, neko vreme uzimala sam pilule za kontracepciju, ali počele su da mi stvaraju problem sa menstrualnim cilklusom, tako da sam morala da ih ostavim. Ginekolog mi je u to vreme preporučila da moj momak i ja počnemo da koristimo kondome, što smo i učinili. Menstrualni ciklus mi je ponovo postao regularan,- objašnjava M. S.

Suočeni sa pitanjem, šta bi uradili u slučaju neželjene trudnoće, mladi ispitanici nisu mogli da nam daju konkretne odgovore.

Pomišljajući odmah na abortus i prekid trudnoće, kako su istakli, nije rešenje.

-Pored abortusa, koja je druga alternativa u slučaju neželjene trudnoće? Napustiti dete. Onda zaista ne vidim ni svrhu u rađanju,- kaže K. M.

Dvadesetdvogodišnja I. D. iz Niša dodala je da su joj, tokom posete Studentskoj poliklinici Niš, u ginekološkoj ordinaciji, pričali da neželjena trudnoća ne mora uvek da vodi ka abortusu, već ka usvajanju.

-Ginekologa posećujem samo kad moram, a ukoliko želim nešto da saznam, odmah potražim na internetu. Uostalom, tako sam i našla sve o konracepciji,- dodaje ona.

ABORTUS I „SRPSTVO“

I dan – danas, i to ne samo u ruralnim sredinama, već i svuda, žene se susreću sa osudama i predrasudama kada su u pitanju medicinske procedure radi prekida trudnoće odnosno abortus.

Tako nešto u istinski ravnopravnom i, pre svega, savremenom svetu, ne bi trebalo da se dešava. U takvom svetu prerogativ je, „postojanje ženskog prava na izbor“, na izbor u vezi sa sopstvenim telom. Ali svet bez patrijarhata i seksizma i nije zapravo „srpski svet“, gde, čak, i patrijarh nalaže ženama da što više rađaju, da uvećavaju natalitet,  jer godišnje u Srbiji nestane ceo jedan grad.

A šta je sa muškarcima? Da li je tačna činjenica da se muškarci, sem patrijarha, nedovoljno izjašnjavaju o trudnoći i kontracepciji?

Na internet forumima, muška populacija stalno piše o tome da jedino pravilo koje postoji kod njih je to da uvek treba nositi kondome i, kako smatraju, biti spreman. Mada pojedini priznaju da se osećaju mnogo sigurnije i kada devojka uzima kontraceptivne pilule, takozvane „antibebi pilule“. A što se tiče ustaljenog, a možda i pogrešnog, mišljenja da muškarci uglavnom imaju više seksualnih partnera, ne mora uvek da važi.

-Sa istom devojkom sam još od srednje škole. S njom sam prvi put i doživeo seksualno iskustvo. Tokom seksa, uvek koristimo kondome, jer je to nekako i najlakše i nikad se nisam zamarao time da saznam što više o načinima zaštite i o raznim sredsvima za kontracepciju. To što znam je dovoljno,- smatra mladi A. S.

Siguran seks, ne štiti samo od neželjene trudnoće i eventualnog abortusa, već i od polno prenosivih bolesti, koje baš i ne predstavljaju današnju temu. Tačno je da nijedna kontraceptivna metoda nije stoprocentno sigurna, pa čak ni kontraceptivna pilula za hitne slučajeve, ali ovde i danas, nevezano za tuđa mišljenja o natalitetu i budućem „srpstvu“, konstantno treba davati akcenat sredstvima za kontracepciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare