Žene za mir i “16 dana aktivizma”

LESKOVAC

Međunarodni dan borbe protiv nasilja , 25. novembar, Udruženje građana “Žene za mir” počelo je radnim doručkom sa predstavnicima leskovačkih medija na kojoj su predstavljena iskustva u radu SOS telefona i rodnog nasilja nad ženama u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Na ovom brifingu je rečeno da je ta organzacija u ovoj godini pružila ukupno 692 usluge ženama koej su preživele rodno zasnovano nasilje.

Na SOS telefon su se za pomoć obratile 284 žene a u prostor organizacije Žene za mir došle su 92 žene.

Istovremeno , 34 žene su dobile pravne savete i napisano je 15 krivičnih prijava zbog nasilja.

U ovoj godini 52 žene su koristile usluge psihološkog savetovališta, 17 žena je dolazilo na psihoterapijske seanse.

Za 104 korisnice urađena je i lista za prepoznavanje i procenu rizika u situaciji nasilja (Marac lista) i te korisnice su povezane sa institucijama.

Ženama za mir se obratilo 7 muškaraca za pomoć njihovim rođakama a bilo je i 19 anonimnih poziva.

Ovo udruženje je organizovalo radionice u Osnovnim školama: Kosta Stamenković, Vožd Karađorđe i Petar Tasić na temu prepoznavanja seksualnog uznemiravanja i elektronskog nasilja.

Radionice sa ženama na selu su organizovane u Brestovcu, Donjem Brijanju i Šarlincu a radionice sa ženama sa invaliditetom u Udruženju distrofičara Jablaničkog okruga

Trening za predstavnike institucija u Leskovcu organizovan je po projektu „Sa ženama na selu-za sve žene“.

Četiri učenice srednjih škola, vršnjačke edukatorke pohađale su trodnevni seminar na Fruškoj Gori na temu prevencija nasilja u partnerskim odnosima a organizovane su i aktivnosti u vezi sa inplementacijom Rezolucije 1325 na lokalnom nivou u Leskovcu i Vlasotincu.

Organizovan je seminar u Vrnjačkoj banji za predstavnike Saveta za bezbednost i Odbora za rodnu ravnopravnost iz Leskovca i Vlasotinca i Festival demokratije u Leskovcu.

Žene za mir su danas imale uličnu akciju u gradskom parku sa Odborom za rodnu ravnopravnost grada Leskovca.

  A 29. novembra, kada je Dan braniteljki ljudskih prava učestvovaće u zajedničkoj akciji koju organizuju Viktimološko društvo i Mreža žena protiv nasilja na konferenciji u Beogradu.

Godišnjica Montrealskog masakra je 6. decembra kada će biti organizovana ulična akcija sa performansom i podela promo materijala u Leskovcu. 12.00h Park u centru grada.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, biće organizovana regionalna ulična akcija, kićenje drveta ljudskim pravima u 12.00h ispred zgrade opštine u Vlasotincu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare