Žene su zainteresovane da učestvuju u javnom životu

LEBANE

U Opštinskoj upravi u Lebanu zaposlene su dve žene na rukovodećim mestima. Jedna je na poziciji načelnica uprave, druga je rukovodilac Odeljenja za privredu, poljoprivredu, vodoprivredu i finansije.
U kabinetu predsednika opštine jedna žena je angažovana na mestu pomoćnika predsednika, u javnim komunalnim preduzećima i ustanovama su još četiri angažovane žene na vodećim pozicijama direktora.

O statusu žena na javnim funkcijama i u politici, svoja iskustva nam, ovom prilikom, iznosi Tanja Bogdanović, načelnica Opštinske uprave opštine Lebane

JUGpress:- Koliko ste dugo na poziciji načelnice Opštinske uprave Lebane?

Bogdanović:- Na poziciji načelnice Opštinske uprave Lebane sam počev od 1. juna 2016. godine.

JUGpress:- Na kojim poslovima ste radili pre ove pozicije? Šta ste po obrazovanju?

Bogdanović:- Pre stupanja na funkciju načelnice Opštinske uprave radila sam na pravnim poslovima u osnovnoj školi, Osnovnom sudu u Lebanu (Opštinski organ zaprekršaje i OJT), i na poslovima samostalnog saradnika u Opštinskom javnom
pravobranilaštvu u Lebanu. Po obrazovanju sam diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom kao i sudijskim ispitom.

JUGpress:- Kakav je odnos zaposlenih muškaraca i žena u Opštinskoj upravi?

Bogdanović:- Odnos zaposlenih muškaraca i žene je približno jednak , 55% zaposlenih su muškaraci a 45% je žena.

JUGpress:- Šta mislite, da li Vas podređeni doživaljavaju na drugi način zato što ste žena? A nadređeni? Da li je saradnja zbog te činjenice bolja ili gora?

Bogdanović:- Odnos između zaposlenih i mene kao načelnice Opštinske uprave je na maksimalno korektno-kolegijalnom nivou u profesionalnom smislu, sa obostranim uvažavanjem. Gledano sa moje strane mislim da me ne doživljavaju na drugi način u
negativnom smislu. Sa nadređenima imam izuzetnu saradnju i maksimalno uvažavanje.

JUGpress:- Koliko su žene u Lebanu uopšte zainteresovane da učestvuju u javnom životu ? Koliko su aktivne u politici?

Bogdanović:- Postoji prilična zainteresovanost žena u opštini Lebane za učestvovanje u javnom životu opštine. U državnim organima ispoštovana je rodna ravnopravnost, kao i u svim upravnim, nadzornim odborima, kao i u radu Skupštine
srazmerno su angažovane kao odbornice. Učestvuju i u radu Opštinskog veća sa izuzetno konstruktivnim predlozima koji su prihvaćeni i realizovani.

JUGpress:- Koliko žena ima na rukovodećim mestima u opštinskoj upravi, a koliko u javnim i komunalnim preduzećima u Lebanu?
Bogdanović:- Opštinska upravi ima dve žene na rukovodećim mestima (načelnica uprave i rukovodilac Odeljenja za privredu,poljoprivredu, vodoprivredu i finansije. U kabinetu predsednika opštine jedna žena je angažovana na mestu
pomoćnika predsednika, u JKP i ustanovama imamo četiri angažovane žene na vodećim pozicijama direktora.

JUGpress:- Koliko novca je u ovoj godini bilo planirano za rodnu ravnopravnost u budžetu opštine? Da li je potrošen i na šta?

Bogdanović:- Na adekvatnoj poziciji u budžetu opštine kroz aktivnosti u različitim segmentima opredeljena su sredstva za rodnu ravnopravnost i , u skladu sa projektima, su potrošena.

JUGpress:- Koliko je planirano za te namene u budžetu za 2020. godinu?

Bogdanović:- U budžetu za 2020. godinu planirana su sredstva po projektu „Podrška razvoja poslovanja mladih preduzetnika i preduzetnica u Lebanu“ u iznosu od oko 500.000,00 dinara.

JUGPress:- Da li je opština imala neke podsticaje za zapošljavanje žena?

Bogdanović:- Opština je kroz raznorazne aktivnosti u saradnji sa Centrom zasocijalni rad kao i svim javnim institucijama na teritoriji opštine Lebane, uključujući i pozivanje na predavanja od strane poznatih edukatora, nastojala da uzme učešće kao podsticaj za zapošljavanje žena.

JUGpress:- Kako podstaći žene da učestvuju u javnom životu?

Bogdanović:- Opština radi na podsticaju pri zapošljavanju žena u pravcu predlaganja i usvajanja programa i projekata. Podsticaj radnog angažovanja žena ogleda se obezbeđivanjem boravka dece tako što se planira uvođenja jaslenih grupa u okviru
dogradnje Dečijeg vrtića.

JUGpress:- Da li ima žena na čelu mesnih zajednica?

Bogdanović:- Da, na čelu mesnih zajednica imamo dve žene.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x