Žene prve dobijaju otkaz

LESKOVAC

Obespravljenost zaposlenih i nezaposlenih u Leskovcu je neverovatna, mi smo svedeni samo na prostu radnu snagu i stalnoi nam se poručuje da budemo srećni ako uopšte možemo nešto i negde da radimo, ovo nam prenose na[i sagovornici sa kojima smo raygovrali o tome kako im je na poslu i da li se uopšte poštuju njihova radna prava.

Na posebnu diskriminaciju žena ukazuju i advokati.

Žene koje imaju više od 45 godina su diskriminisane u radnim obavezama, otkazima, mogućnostima zapošljavanja, kaže advokatica Ninoslava Vasić koja se godinama bavi radnim pravom.

Dodaje da su žene iz ove kategorije mnogo diskriminasane.

„ Žene preko 45 godina, ne i muškarci, se smatraju ženama u kritičnim godinama. Nemaju prioritet prilikom zapošljavanja, a što se tiče otkazivanja Ugovora o radu su na prvom mestu. One uglavnom i prve dobijaju otkaze kada dođe do situacije kao što je u „Džinsiju“ ili u „Aptivu“, kada su otpuštali veći broj radnika“, prenosi nam Vasić.

Ukazuje i na problem radnica koje su radile u turskoj kompaniji „Džćinsi“ i ostale bez posla, ne svojom krivicom, ali su ostale i bez zaostalih plata, neuplaćenih doprinosa.

Na teritoriji grada Leskovca na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je  11.664 osoba, od čega je 5.893 žena. Novčanu nadoknadu u novembru 2023. godine koristilo je u Leskovcu 1.837 osoba (885 žena).

Godinu dana ranije novčanu naknadu je koristilo 1.542 osoba. Od toga njih 655 su žene. Na osnovu popisa stanovništva iz 2022. godine na teritoriji Leskovca živi 18.273 žena starosne dobi od 45-65 godina. Od tog broja 8.783 ih živi na urbanom, a 9.490 na ruralnom području.

Istraživanja pokazuju da žene posle navršenih 45 godina nemaju karijeru koja, kao kod muškaraca, ide nekim uzlaznim tokom. Tu se, pre svega, misli, na povećanje zarade, pozicije, položaja u društvu s godinama, već da su žene na kraju karijere gotovo na istom mestu kao na početku.

Snežana je završila državni fakultet. Godinam je radila u jednoj leskovačkoj fabrici sa svojim obrazovanjem i zanimanjem. A onda je došla privatizacija, fabrika propala a Snežana ostala bez posla. Priča nam da je radila svuda gde je dobila šansu. A to su najčešće slabo plaćeni poslovi za koje se traži mnogo niže obrazovanej nego što ga ona ima.  Poslednjih godina sve veći problem postaju i njene godine. Ne zato što nije u stanju da radi već zato što poslodavci u Leskovcu ne žele da zapošljavaju žene koje imaju više od 45 – 50 godina.

„Konkurisala sam u jednoj novootvorenoj fabrici kod stranog investitora. Rade posao koji sam ja radila godinama i za koji sam se školovala. Imam obrazovanje i iskustvo, mislila sam da će to biti put do posla Dobila sam obaveštenje da sam „prekvalifikovana“ ali da će razmotriti mogućnost da me, možda, ipak prime sa srednjom školom. Dakle, ja njima nisam potrebna sa znanjem i iskustvom koje imam već kao prosta, i samim tim jeftinija, radna snaga“, ogorčena je Snežana.

Kaže nam da ne postoji institucija kojoj može da se žali zbog toga. „Čak i da neko radi taj posao, a sigurna sam da je nekome u opisu radnog mesta, nemam iluzije da bi prstom mrdnuli. Obespravljenost zaposlenih i nezaposlenih u Leskovcu je neverovatna, mi smo svedeni samo na prostu radnu snagu i stalnoi nam se poručuje da budemo srećni ako uopšte možemo nešto i negde da radimo“, ogorčena je Snežana. Kaže da se posla ne boji i da radi kao prodavačica u jednoj leskovačkoj trgovini. U slobodno vreme dodatno zaradi neki dinar praveći torte po narudžbini.

„Nije meni teško. A i imam dvoje dece koja još nisu završila svoje školovanje, mi ne možemo da preživimo samo od plate mog muža koji, takođe,, ne radi posao za koji  se školovao. Ali, osećam se poniženo i degradirano. MI smo ovde svedeni samo na prostu radnu snagu a naročito su u ponižavajućem položaju žene. Još ako imate više od 45 godina poslodavci nam  poručuju da treba da budemo srećne što uopšte radimo. I šta mi ima da pitamo za platu, ako nam se ne ne sviđa, ima ko će da nas zameni“, ogorčena je Snežana.

Ne veruje da institucije sistema, inspekciju za rad  ili sindikat uopšte zanimaju ovakvi slučajevi za koje kaže da ih je u Leskovcu mnogo. (kraj) MS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare