Zeleno je cool!

LESKOVAC

„Klimatske promene“, „Kjoto protokol“, „Pariska konferencija“, „efekat staklene bašte“, „globalno zagrevanje“, „crveni meteoalarm“, „Sternov dokument“, „niskokarbonska ekonomija“, „mitigacija“, „adaptacija“ . . . . Reči koje često doživljavamo kao obrušavanje globalističkih zastrašivača na svakodnevnicu lokalnog preživljavanja. Na prvi pogled, te reči deluju tuđe i daleko. Ostavljamo ih da žive svoj zaumni globalni život jednog paralelnog sveta.

Istovremeno, na tom mestu u nama, gde bi moglo da živi razumevanje ovih dalekih i tuđih reči, danas žive slike UV ozračenih rođaka,  poplavljenih komšija, izgorelih šuma i letina, olujnih razvalina itd. Umesto razumevanja sadašnjosti, u nama danas žive apokaliptične slike budućnosti. Da li baš tako mora da bude? I šta pojedinac može da učini – da tako ne bude?

Upravo potreba za pronalaženjem ispravnog, a pre svega praktičnog odgovora na ova i slična pitanja pokrenula je ljude iz civilnog sektora Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Beograda, ljude okupljene oko ideje evropskih integracije Srbije i organizovane u Mrežu Evropskih pokreta u Srbiji (MEPuS) – da zajednički naprave suštinski iskorak u tom pravcu.

Svoje ideje o tome oni su uobličili u projekat „Zelena agenda na lokalnom nivou“. Njihovu aplikaciju u oblasti ekološkog razvoja i ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene, finansijki je podržala Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) u sklopu svog Programa „EKOSISTEM“, upravo usmerenog ka reformi u zaštiti životne sredine u društvu i zasnovanog na sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije.

Uz podršku Udruženja „Mladi istraživači Srbije“ u svojstvu implementatora Programa, EPuS-Leskovac (kao vodeći partner) i EPuS –Valjevo, EPuS-Kraljevo, EPuS-Kruševac, EPuS-Sremska Mitrovica i EPuS- Beograd (kao partneri) u periodu od avgusta do kraja tekuće godine zajednički će raditi na izgradnji kapaciteta civilnog sektora za strateški usmereno i akciono oeracionalizovano delovanje u navedenim oblastima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare