ZDRAVKOVIĆ : JUGEKSPRES “DUPLA ŠTETA” ZA GRADJANE

LESKOVAC

Predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) u Leskovcu Nenad Zdravković   postavlja pitanje na koji način se, zaparvo, troše pare gradjana I dovode strani investitori.

 

“Što se tiče najave lokalne samouprave i gradonačelnika Leskovca da će kupovinom Jugekspresa i Sintetike i predajom tih društvenih preduzeća u ruke privatnika, odnosno privatnih firmi Jure i Džinsi, dovesti nova radna mesta u Leskovac, mi u svakom slučaju pozdravljamo želju i potrebno je dovesti nova radna mesta ovde ali ne na bilo koji način. Posebno ne na ovakav način,  a to je da država, odnosno lokalna samouprava i njen gradonačelnik koji su, u stvari, njen direktan predstavnik u Leskovcu, umesto da budu garant građanima koji su radili u Jugekspresu i Sintetici da će dobiti novca za koji imjau pravosnažne I izvršne presude, sad ponovo troši njihov novac”, kaže Zdravković za JUGpress.

On je dodao da ta stranka “ima egzaktne podatke”  da je veliki broj nekadašnujih radnika Jugekspresa dobio presude o  isplati zaostalih plata  i drugih prinadležnosti.

“Oni su čak bili od strane stečajnog upravnika i savetovani da uplate izvršenja, da plate takse koje se odnose na izvršenja, što u stvari predstavlja jednu pozamašnu sumu i samo suđenje i sve takse i da će im iz stečajne mase biti isplaćena ta zaostala primanja. Umesto da država o tome brine, da se formira adekvatna stečajna masa iz koga će ti radnici biti obeštećeni, ona kao garant svega toga kupuje jednu društvenu firmu i poklanja je privatniku. To dovodi do neispunjavanja osnovne uloge koju ima država, a to je da štiti svoje građane i sva njihova prava, a u ovom slučaju je i garant tih prava”, upozorava Zdravković.

 

 

To je dupla šteta za građane, dodao je on.

“Osim što nisu naplatili ono što su poštenim radom zaradili, sada im i od poreza, gde je država vrlo uredna oko naplate, uzima deo kućnog budžeta i predaje u ruke privatniku”, rekao je .

Ukoliko je to jedini način da se nova radna mesta dovedu u Leskovac, onda to samo govori o nemogućnosti loklane samouprave i našeg gradonačelnika da naprave primamljivi poslovni ambijent i da urede lokalnu infrastrukturu i da na taj način Leskovac postane atraktivan za neka preduzeća koja će doći, smatra Zdravković.

“Ovo me malo podseća na raniju priču 10.000 evra, a možda i ne grešim, treba izračunati koliko vredi to zemljište i ti objekti i da se tačno vidi koliko se plaća svako radno mesto”, upozorio je Zdravković  koji kaže da su “ nova radna mesta  neophodnost, ali isto tako neophodnost je i sposobna lokalna samouprava koja će znati da dovede investitore na jednu grinfild investiciju. Na kraju krajeva, gradonačelnik je u predizbornoj kampanji najmanje sto puta ponovio grinfild investicije. Izgleda da je grinfild investicija za njega predstavlja otvaranje fudbalskog terena i ništa više od toga”, rekao je Zdravković za JUGpress.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dete radnika
Dete radnika
8 godine pre

Sramota je kako je drzava ostetila radnike jugekspresa