Zbog pandemije najveći broj građana imao promene na poslu, mnogi su dobili i otkaz

LESKOVAC

Zbog pandemije Covid 19 najveći broj učesnika u anketi Regionalne informativne agencije JUGpress je imao promene na poslu.

Na pitanje „Da li ste imali promene na poslu zbog Covid 19?“ potvrdno je odgovorilo 66,7% ispitanika, a negativno 33,3%.

Na potpitanje da navedu promene kjoje su imali na poslu dominira odgovor da je ispitanicima i ispitanicama sfera rada doživela relokaciju- iz kancelarije u privatan dom, pošto su mnogi od njih prebačeni na rad od kuće.

Ipak, nakon ovoga, nažalost, po brojnosti dominiraju odgovori kao što su „dobio/la sam otkaz“, „smanjen je broj radnika u firmi“, a veliki broj njih ističe i da je sve učestalije kašnjenje plate.

Ekonomske posledice pandemije Covida 19 su vrlo izražene i u odgovorima na itanje „Da li je pandemija Covid 19 uticala na vaš život?“.

Na ovo pitanje je potvrdno odgovorilo 83,7% ispitanika, a negativan odgovor je dalo 16, 3%.

U objašnjenju potvrdnog odgovora u anketi dominiraju odogovori koji ukazuju da je našim čitaocima usled indirektnih efekata virusa korone oslabljeno mentalno zdravlje i osećanje fizičke i, pre svega, finansijske sigurnosti. Ono što je iz rezultata evidentno jeste da velikom broju čitalaca koji su radili anketu problem predstavljaju finansijska sredstva, te, sudeći po odgovorima koje smo dobili, možemo istaći da se kvalitet života značajno pogoršao. Sem ovoga, još jedna izuzetno nepovoljna dimenzija po naše čitaoce, koja se često sreće među odgovorima, bila je i smrt člana porodice ili druge osobe, a koja je nastupila usled samog virusa, ili usled nedostataka kapaciteta za lečenje osoba obolelih od hroničnih bolesti, što je opet posledica pandemije. 

Na pitanje „Da li su pandemija Covid 19 i mere zbog nje uticale na vaše i prihode vaše porodice?“ 51,2% naših ispitanika i ispitanica odgovorilo potvrdno, dok je odgovor „ne“ zaokružilo njih 48,8%.

Potvrdan odgovor je u ovom slučaju otvarao potpitanje koje se odnosilo na to da li su prihodi porodice i ispitanika ili ispitanice smanjeni ili povećani.

Indikativan je nalaz da je, 88,4% naših ispitanika odgovorilo da su im prihodi usled posledica pandemije smanjeni, dok je samo 11,6% odgovorilo da su im prihodi povećani. Nakon ovog pitanja, koje samo potvrđuje i učvršćuje rezultate prvog pitanja, gde su dominirali odgovori koji ukazuju na izuzetno ugroženu ekonomsku sigurnost građana, možemo zaključiti da su posledice na finansijsko blagostanje građana , bar u određenoj meri, bile razorne i po njihovo mentalno blagostanje.

Takođe, zaključak je i da su finansijske posledice, kako one vezane za njihov lični gubitak posla, smanjenje ili učestalo kašnjenje plate, ali i one na nivou države, kao što je povećavanje opšteg nivoa cena namirnica i ostalih potrepština, one koje su isticane kao najbitnije posledice u čitavom upitniku, te da je moguće pretpostaviti da upravo iz finansijskih izviru i mnoge druge.

Na pitanje „Da li primećujete promene u političkoj klimi u državi od početka pandemije?“ čak 74,4% ispitanika i ispitanica je odgovorilo potvrdno, dok je negativan odgovor dalo 25,6% ispitanika.

Od svih ispitanika koji su odgovorili da se politička klima promenila usled virusa korona, čak 88,9% njih je odgovorilo da se radi o negativnim promenama, dok je njih 11,1% odgovorilo kako su promene, ipak, pozitivne. Ovde možemo uočiti ogromnu diskrepancu između odgovora,  ali iz samih rezultata možemo zaključiti da je percepcija velike većine učesnika u anketi da je došlo do pogoršanja političke klime u državi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare