ZBOG DUGA OD 4800 DINARA ELEKTRODISTRIBUCIJA MU ŠALJE IZVRŠITELJA

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Novica Stojković  živi u Leskovcu, u ulici Gligorija Diklića 34 u kući koja se vodi na njegovo ime i adresom koja je i u ličnoj karti. U selu Mrveš kod Bojnika je nasledio roditeljsku kuću za koju, kaže, uredno plaća račune. Međutim, zbog duga od 4800 dinara Elektrodistribucija iz Lebana ga je tužila i poslala mu izvršitelja, bez ikakve predhodne opomene i u vreme dok je bio na operaciji srca u bolnici u Beogradu.

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/10/01/zbog-duga-od-4800-dinara-elektrodistribucija-mu-salje-izvrsitelja/

 

 

“Ja ne bežim od onoga što dugujem ali troškove za izvršitelja sigurno neću da im plaćam”, kategorilčan je ovaj dugogodišnji radnik leskovačkog Jugekspresa koji je, na kraju radnog veka, morao da pozajmljuje novac da bi doplatio sopstveno penzijsko osiguranje, koje firma nije plaćala. Sa grupom bivših radnika čeka da mu se isplati značajan iznos na ime zaostalih plata, pravosnažna presuda postoji već godinama, ali je, izgleda, prazno slovo na papiru. “Meni država duguje silan novac, koji sma zaradio, naterali su me da se pozajmljujem i sam doplaćujem za penziju. A Elektrodistribucaja iz Lebana mi seče struju, tuži me i šalje izvršitelja za dug od 4.800 dinara, iako mi pre toga nisu poslali nikakvu opomenu  a moju adresu u Leskovcu imaju”, kaže Novica za Novu Našu reč.

“Ja živim od 1971. godine u Leskovcu. Kada sam dobio nasledstvo od oca,  predao sam rešenje o nasledstvu i fotokopiju lične karte  u Eletrodistribuciju. Oni su me tamo upisali kao  Stojković Movica, pa sam ja kasnije  morao da intervenišem na nekoliko mesta da bi mi 2005. godine ispravili. Nema problema, kažem ja. Plaćao  sam račune za struju, paušalno po 200-300 dinara, jer tamo niko ne živi. Jedino kad odem, subotom, nedeljom… Međutim, kako me je bolest zadesila od marta meseca ove godine, 4. aprila sam imao infarkt, onda su počele da se komplikuju stvari, pa onda koronografija  za šta sve imam dokumentaciju: Pa uput za Beograd,  gde je bila operacija  zakazana za 22. jul, pa sam hitno odrađen 9. juna. Pre toga, 3. juna sam platio 3000 dinara, jer znam da sam dugovao 6800. Računao sam,  daću 4000 dinara  ako se vratim živ i zdrav iz Beograda. Međutim, u međuvremenu oni su mene utužili, poslali opomenu u Mrvešu gde ja ne živim. Ta šefica iz Lebana Vukica je poslala opomenu u Mrvešu. Poštar je napisao „iselili se“. Opomenu su poslali iz Lebana. Ja nisam mogao da dobijem opomenu pred utuženje, jer tu ne živim. Međutim, oni su zviznuli tužbu izvršitelju… Ja sam sada na jadvite jade izvukao listing. Uplatio sam  3000, ostao je dug 4800 dinara. Ja sam računao da je normalna stvar kada budem došao iz Beograda da ću da platim, što je sasvim normalno. Međutim, oni su mene, kako piše u ovom listingu,  utužili.

“Ovde piše da su me tužili  4800. I oni kažu 4800 dinara. Međutim, zvao sam izvršitelja  i on kaže  da se radi o 11.000 dinara. Meni ništa nije jasno”, kaže Novica.

Kivan je na  “glavne” u Elektrodistribuciji Lebane, naročito na njihovu šeficu Vukicu sa kojojm je, kaže, nekoliko puta razgovarao.

“Rekao sma joj „molim vas, ako ste mi napisali ime Movica, pa ste na intervenciju leskovačke Elekstrodistribucije ispravili na Novica, pa ste rekli da nemate tehničke mogućnosti da mi šaljete račune u Leskovac, gde ja plaćam. Ali  opomenu treba da mi pošalju na adresu koja je u ličnoj karti i koju oni imaju. Znači, moja je identifikacija  lična karta i  kopiju je ona pronašla u dosijeu, kada sam je primorao svojom upotnošću”, priča Novica”.

“Ako je poštar vratio, da sam se iselio, jer poštar ne mora da zna da li ja tu živim ili ne, ona je bila dužna da otvori dosije, kao što je našla 2005. godine u dosijeu moju ličnu kartu i da mi na moju adresu pošalje opomenu. Normalno je da ja sigurno ne bih dozvolio da  ovo ide preko izvršitelja  jer znam koji su to troškovi”, objašnjava Novica koji kaže da je bio šokiran kad je čuo koliki dug su mu nametnuli sada.

Kaže da je u lebansku Elektrodistribuciju odneo i lekarske nalaze i izveštaje sa teške operacije u Beogradu ali da to njih ne zanima.

“Ma neće da diskutuju! Ja sve mogu da dokumentujem, 5.4. – 9.4.2015. godine  preležano infarktno stanje. Uradili su mi koronografiju gde  se videlo da je  90% začepljenje arterija, moralo je to hitno da se odradi, ali nije bilo stentova ovde i bila je malo kritičnija intervencija pa je moralo da se radi u Beogradu. U Kliničkom centru su mi zakazali za 22. juli, međutim zdravstveno stanje se komplikuje i mene u Urgentnom centru primaju 9. 6. uveče, sutradan me operišu  i ugrađuju stent, a 11. jula  me otpuštaju iz bolnice. Normalna stvar, potrebno je mirovanje, ko će da se bavi računima u takvoj situaciji,  nije mi ni palo na pamet, gledam glavu da spasim i da preživim.

IZVRŠITELJ

Niko mene nije obavestio da je sve predato izvršitelju. I kada sam 3. juna  platio deo duga niko mi nije rekao da sam utužen. Da su mi tad rekli, pozajmio bi se i regulisao dug, a ne da mi šalju izvršitelje.

Sad me samo šetaju od vrata do vrata. Čak su me i primorali i ja sam platio 2400 da bi priključili struju i još 800 dinara za ne znam šta.

Opet, na kartici iz Elektrodistribucije piše da sam u pretplati 1.800 dinara.

Ne znam šta da radim. Slažem se, dugovanja prema EPS-u za koja me terete, kamatu, glavnicu, da platim. Što se tiče sudskog izvršitelja ne pada mi na pamet, ići ću u zatvor, jer smatram da nisam kriv. Kriv sam što nisam plaćao, snosim svoju krivicu, zato ću plaćati kamatu i zato sam platio 2.400…

JUGEKSPRES

Država mi duguje 589.688,50 dinara, to je na ime plata koje nisam primio u Jugekspresu. Ja sam morao 2012. godine da uplatim 71.205 dinara jedan doprinos i 71.206 drugi doprinos, za 34 meseci koje mi nisu uplaćeni, da bih ostvario penziju, jer je firma otišla u stečaj. Dve sudske presude imam , koje su izvršne, niti naplaćene niti išta, čak štaviše, imam i priznanicu da mi se toliko duguje  od stečajne mase.  Preko 589.000 još 142.000 dinara sam morao da platim da bih ostvario penziju. Nije li to žalosno? Duguje mi država skoro 700.000 i nepovezani staž… Znate li kolike sam ja muke imao? Meni su 15 drugara skupili po 100 evra da bih ja uplatio ovo i ostvario pravo na penziju. Žalosno. 37 godina sam radio u Jugekspresu, godinu dana privatno i dve godine na tržišti, ukupno 40 godina staža. Ja još ne bih ostvario penziju, jer tek sledeće godine 17. jula punim 65 godine života, da bih mogao da ostvarim penziju. Šta bih radio za to vreme? Da me izvinete, travu da pasem? Mislim da je žalosno.

Ja sam se obraćao zaštitniku građana, koji je procenio da su mi prekršena ustavna prava. Žalio sam se i Ustavnom sudu i Upravnom sudu.

Za mene  ovo je opšta pljačka. To je samo kidanje živaca. Nisam ja džabe dobio infarkt od blage voćke. Jer da meni neko duguje 700.000, a da je nemam 7.000 da platim struju, da kamčim od familije, od bilo kog 3.500 da bih kupio lekove, mislim da je to žalosno.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare