Zavšen festival “Joakim Vujić”

LESKOVAC

Svečanom dodelom nagrada najboljima završen je ovogodišnji, 57. po redu, Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”. Sedam predstava je bilo u takmičarskom repertoaru, a žiri festivala činili su glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić. Oni su odlučili da nagradu za najbolju predstavu u celini dodele predstavi za predstavu „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi pazar, a u obrazloženju stoji da predstavu odlikuju intrigantan i aktuelan tekst, maštovita i ekspresivna rediteljska rešenja, autentični kostimi, sugestivna muzika, izvanredna gluma kao i scenski prostor koji je istovremeno i igralište i gledalište. Reditelj ove predstave, Zlatko Pahović, je dobio nagradu za najbolju režiju, jer Paković kao autor i reditelj pozorišne poeme, po motivima romana, koristeći sve komponente pozorišnog čina, preciznim rukopisom, ekspresivnim rešenjima, odabranom muzikom i izvanrednim glumcima postiže vrhunski rezultat.

Dodeljene su i četiri ravnopravne nagrade, a one su otišle u ruke Suzane Grujić za ulogu Tereze u predstavi „Sećanje vode“ Narodnog pozorišta Leskovac, zato što diskretnim i rafiniranim sredstvima ostvaruje lik Tereze svojim raskošnim talentom i velikim iskustvom;

Dejanu Tončiću za ulogu u predstavi „Za sada je sve OK“ kruševačkog pozorišta, koji svoju ulogu ostvaruje brojnim rafiniranim sredstvima iz bogatog registra kojim raspolaže; Rifatu Rifatoviću za ulogu u predstavi „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi pazar, zbog izvanrednog talenta i ogromne energije uz suptilna i rafinirana glumačka rešenja koja odlikuju njegovo sugestivno, dominantno i nezaboravno pojavljivanje; te Stefanu Mladenoviću za ulogu popisivača u predstavi „Gde smo ono stali“ Narodnog pozorišta Niš koji mladalačkom energijom, darovitošću i velikom izražajnošću izvanredno obavlja zadatke u veoma delikatnim komično – dramatičnim situacijama.

Dodeljene su i specijalne nagrade gde je za specifičan glumački izraz nagrađena Petra Dimitrijević za ulogu Ketrin u predstavi „Sećanje vode“ Narodnog pozorišta Leskovac, jer je snažno i sugestivno iznijansiranim sredstvima dočarala je lik Ketrin u predstavi „Sećanje vode“. Za muziku je nagradu dobio Božidar Obradinović za predstavu „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar, a žiri smatra da je muzika Obradinovića organski deo predstave. Stilski i žanrovski vezuje se za scenske događaje, prati ih, ali i nadgrađuje svojim muzičkim kvalitetima. Za tekst je nagrađen Marjan Todorović u predstavi „Gde smo ono stali“ Narodnog pozorišta Niš, a u obrazloženju stoji da je tekst pozorišnog komada poneo autore i učesnike predstave kako svojom aktuelnošću, tako i duhovitošću i vrcavim humorom i uz vlastite literarne vrednosti omogućio modernu i gledaocima blisku predstavu. Najbolji mladi glumac je Marko Radojević za ulogu momka i pesnika u predstavi „Gde smo ono stali“ Narodnog pozorišta Niš. Uočljivim glumačkim darom Marko Radojević je uspeo da raznorodnim sredstvima dočara različite likove, a ipak ostane prepoznatljiv. Predstava „Sećanje vode“ leskovačkog pozorišta imala je najbolji kostim za šta je zaslužan Sava Stefanović, koji je svojim kostimografskim rešenjima doprineo formiranju različitih likova i podržao žanr predstave. Likovno zrelo, korišćenjem kolaža u kostimografiji uspešno i intrigantno upotpunio je predstavu. Ova predstava imala je i najbolju scenografiju koju je uradio Damjan Paranosić, jer, po žiriju, znalački i sa darom ostvaruje svedeni poetsko – realistični prostor koji funkcionalno i vizuelno odgovara žanru predstave. Svedenim sredstvima dočarava mesto, vreme kao i atmosferu ambijenta.

Festival je zatvorio predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Spasoje Ž. Milovanović zahvaljujući se na gostoprimstvu.

„Nadam se da ćemo se videti na 58. festivalu uz poruku čuvajmo pozorište da nam što duže traje.“

Okrugli sto kritike 57. festivala „Joakim Vujić“ odlučio je da nagradi kruševačko pozorište za predstavu „Za sada je sve OK“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare