Završetak procesa izbora za pravosudne funkcije 8.aprila

BEOGRAD

Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava Katarina Golubović izjavila je danas da će se 8. aprila završiti izbor za pravosudne funkcije i biti izabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda, jer je predsednik parlamenta Ivica Dačić za taj datum zakazao sednicu sa tom tačkom dnevnog reda.

Ako bi se slušale nadležne institucije, izbori u pravosudnoj grani vlasti prošli su u najboljem redu, rekla je ona u onlajn radionici Koalicije PrEUgovor.

Neki izborni procesi su pravovremeni, poput izbora za izborne članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali tada su završeni rezultati parlementarnih izbora, istakla je ona.

Golubović je ukazala na izbor Vladimira Đukanovića na funkciju predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, a njegove  izjave o ulozi Skupštine Srbije u procesu izbora sudija su veoma indikativne.

Kao novi član VSS, Đukanović se zalaže da uloga parlamenta ostane ista, što je suprotno obavezama koje je Srbija preuzela u procesu pridruživanju EU, da se ta uloga umanji i bude deklarativna, rekla je Golubović.

Ta izjava nije usamljena i Skupština želi da zadrži uticaj, dodala je ona.

Golubović je govorila o postupku izbora članova VSS i Državnog veća tužilaca i napomenula da su se u procesu pojavljivale informacije o uticaju na kandidate i biraće na tim izborima, pre svega u slučaju izbora DVT.

Kao primer, navela da je jedan državni sekretar Ministarstva pravde u vreme pandemije išao u česte posete tužilaštvima.

Robert Sepi ispred organizacije Transparentnost Srbija ukazao je da samo jedan kandidat, za najvažniju funkciju u pravosuđu predstavlja najvažniji rezultat uticaja na pravosudi sistem.

Odluka da se niko više od sudija ne prijavi na najprestižniju i najvažniju funkciju u pravosuđu govori sama po sebi, rekao je Sepi.

Jedini kandidat za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda je Jasmina Vasović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare