Završeno suđenje KRIK-u po tužbi kompanije „Mineco“

BEOGRAD-BOSILEGRAD

Suđenje KRIK-u po tužbi međunarodne rudarske grupacije „Mineco“ završeno je juče saslušanjem sudskih veštaka. „Mineco“ je tužio KRIK zbog priče objavljene u okviru globalnog novinarskog istraživanja „FinCEN dosijei”, a u kojoj je otkriveno da je britanska banka označila niz novčanih transakcija ove grupacije kao sumnjive, usled čega im je ugasila bankovni račun. Kompanija je u tužbi tvrdila da joj je tekst navodno naneo štetu u iznosu većem od pola miliona dolara, ali na poslednjem ročištu „Mineco” je traženu sumu smanjio na oko 30 hiljada funti. Suđenje je trajalo više od dve godine i sada se čeka presuda. 

Juče su na suđenju svedočili veštaci Ivan Raonić i Jovanka Kosanović koji su analizirali dokumentaciju o poslovanju kompanije „Mineco“ pre i nakon objavljivanja teksta KRIK-a. Zadatak veštaka bio je da na osnovu ovih dokumenata provere tvrdnju kompanije da je tekst KRIK-a navodno uticao na uvećanje rashoda kompanije, tačnije da li je „Mineco“ imao veće troškove revizije finansijskih izveštaja zbog KRIK-ovih otkrića. 

Raonić, veštak koga je odredio sud, rekao je da nije utvrdio šta je uzrok povećane cene revizija. Kosanović, koju je angažovao KRIK, ranije je u svom veštačenju zaključila da KRIK-ov tekst “nije mogao da bude razlog da revizorska kuća poveća cenu usluge”. Na jučerašnjem ročištu ona je istakla i da su se prihodi „Mineca“ smanjivali u periodu od 2017. do 2019. godine (što je pre teksta KRIK-a koji je objavljen 2020.). 

Kosanović je navela i da mejl prepiska iz decembra 2023. koju su predstavnici grupacije „Mineco“ razmenili sa svojim revizorima, a zatim priložili sudu uz dokumenta za veštačenje, ne može da se prihvati.

„Smatram da sadržina tog mejla, odnosno da je objavljivanje (KRIK-ovog) teksta uzrokovalo povećane cene revizije, ne može da se prihvati kao relevantno, jer je taj mejl poslat tri godine posle objavljenog teksta, a sadržina mejla treba da predstavlja elemente onoga što je bio predmet ugovora o reviziji“, objasnila je Kosanović.

Advokatica kompanije „Mineco“ Marija Bradić preložila je da se ponovo sasluša direktor kompanije Bojan Popović, što je sudija Nebojša Đuričić odbio.

Jučerašnjim ročištem suđenje je završeno i čeka se presuda. 

KRIK je, podsetimo, u priči „Pogled u ‘Mineco’ imperiju: Gigant umešan u korupciju ima problem s bankama” otkrio da je britanska banka ugasila račun ove kompanije nakon što je unutrašnjom kontrolom otkrila 99 sumnjivih transakcija ove grupacije, a za neke od njih je u izveštaju rekla da „potencijalno predstavljaju prihode od mita i korupcije”. Priča je objavljena u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „FinCEN dosijei” i temelji se na zvaničnoj dokumentaciji koja je procurila iz odeljenja američkog Trezora koje se bavi suzbijanjem finansijskog kriminala i čiji je skraćeni naziv FinCEN.

„Mineco“ je, međutim, tužio KRIK, tvrdeći da mu je ova priča navodno nanela finansijsku štetu u iznosu većem od pola miliona dolara, ali na jučerašnjem ročištu „Mineco” je traženu sumu smanjio na oko 30 hiljada funti, što je iznos uvećanog troška revizije i zahteva od KRIK-a da mu isplati ovaj novac. 

Ova tužba jedna je u nizu tužbi koje su podnete protiv novinara, urednika i redakcije portala KRIK. Redakcija, ali i brojne međunarodne novinarske organizacije smatraju da su to takozvane SLAPP tužbe – tužbe koje imaju za cilj da vrše pritisak na novinare kako bi prestali da izveštavaju o određenim temama.

Kompanija „Mineco“, s druge strane, negira da je reč o SLAPP tužbi. (KRIK)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare