Završen projekat “Juče, danas, Bubanj”

NIŠ

U decembru 2017. tim sačinjen od polaznika KreNI konferencije je u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula razvio ideju koja je imala za cilj da značaj kulturno-istorijskog nasleđa Bubnja načini pristupačnim osobama sa invaliditetom. U prethodom periodu, izrađena je taktilna mapa koja dočarava izgled spomenika, tačnije, tri pesnice i postavljena u memorijalnom parku Bubanj, nadomak spomenika.

Izradu pesnica finansijski su podržali Gradska opština Palilula i donatori KreNI konferecije.

Tim povodom  je održana konferencija za u memorijalnoni parku Bubanj, ispred taktilne mape.

“Drago mi je što se na ovakav način kulturno-istorijski objekti u gradu približavaju slepim i slabovidim osobama i što na taj način jedna slika o važnim znamenitostima u gradu postaje pristupačna slepim osobama. Maketa je u tri dimenzije i slepa osoba dodirjući maketu može da stvori pravu i punu predstavu o tome kao izgleda neki objekat”, kaže Marija Milanović koja ne vidi od rođenja i koja je  prvi put sebi stvorila sliku o tome kako izgledaju tri pesnice na Bubnju, a zahvaljujući taktilnoj mapi koja je rezultat kreativnog rada jednog od timova sa KreNI 3 konferencije. Tim povodom je na Bubnju boravio i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale sa saradnicima, članovi tima koji je radio na projektu i Snežana Andrić, predsednik Mladih ambasadora koji su organizatori konferencije.

“Na osnovu zahteva invalidnih organizacija čiji članovi nisu u mogućnosti da obiđu Spomen kompleks Bubanj, a posebno slepe i slabovide osobe, u saradnji sa Mladim ambasadorima u Nišu uradili smo projekat , odnosno maketu tri pesnice, kako bi i ove osobe uz pomoć dodira mogle da vide kako spomenik izgleda”, kazao je Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula.

Inače, Gradska opština Palilula je realizaciju ovog programa pomogla sa 36.000 dinara.

“Projekat ovim nije završen. Postavićemo i pločicu sa svim karakteristikama spomenika na Bubnju na Brajevom pismu tako da slepe osobe mogu da dobiju što više informacija o ovom memorijalnom parku”, dodao je Aleksandar Ždrale.

Ona smatra da bi bilo lepo kada bi se na isti način predstavili i Čegar i Ćele Kula, ali i Tvrđava i neki njeni delovi.

Vladimir Lukić je bio jedan od članova tima koji je radio na ovom projektu i koji kaže da je sada prezadovoljan onim što su uradili ističući da se nada da će slični projekti biti urađeni i za druge spomenike u gradu. Milena Lazarević je akademski slikar i njen zadatak je bio da uradi maketu spomenika. Posebnu pažnju je morala da obrati na teksturu spomenika kako bi slepe osobe dobile pravu sliku o njemu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare