Završen ostatak puta do Vizitorskog centra i Cerjanske pećine

NIŠ

        Vizitorski centar kod Cerjanske pećine zvanično je otvoren maja, simboličnim presecanjem vrpce za speleologe, ljubitelje adrenalinskog sporta, ali i za sve zainteresovane posetioce i turiste.

Sada, asfaltiranjem još tri stotine metara do Vizitorskog centra, koliko je preostalo, biser prirode na petnaestak kilometara od Niša je spreman za turiste.

        Bratimir Vaslijević, predsednik opštine Pantelej na čijoj se teritoriji nalazi kompleks, prisustvovao je  danas radovima zajedno sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

        “Evo nas ovde pred samim Vizitorkim centrom, i svi oni koji su zainteresovani, imati mogućnost da dođu i posete Cerjansku pećinu bez problema. Nedostajaći deo puta dužine od 300 metara sada je gotov, kao i okretnica za autobus i parkiralište ispred Vizitorskog centra. Slobodno možemo da pozivamo turiste, da dođu i posete Cerjansku pećinu bez problema”, istakao je predsednik opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević.

            Vizitorski centar je zajednički projektat Turističke organizacije Niš, Grada Sofije i udruženja „Love and Light“ iz Montane u Bugarskoj, a realizovan je  u okviru „Interrerg“ IPA programa, prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Cerjanska pećina je prirodno blago i nalazi se na 15 kilometra od centra Niša.

          “Put do Vizitorskog centra kojeg smo sagradili, i nedostajeće infrastrukture koja je bila neophodna i puta kojeg uopšte nije bilo, sada je pri kraju.  Nema stajanja, radi se na svim lokacijama bez obzira da li je selo, naselje ili grad i tako će biti i u budućnosti”, poručio je prilikom obilaska završnih radova, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

        Cerjanska pećina je smeštena u širem prostoru izletišta Kamenički vis, na svega petnaestak kilometara od Niša i hidrološki je aktivna. Prema proceni geologa nastala je pre nešto više od 2 miliona godina, ali kraj pećine još uvek nije otkriven.

         Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom i otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 metara koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja, pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova koji se samo ovde mogu videti u Srbiji. Heliktiti ovde nađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira, pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa.

        Godine 1998.  Zavod za zaštitu spomenika prirode,  proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare