Završen Nišvil, Bob Geldof “irskom žurkom” oduševio publiku

NIŠ

Noćašnjim koncertima završen je jubilarni 25 Nišvil džez festival. Zvezda ovogodišnjeg Nišlila ser Bob Geldof noćas u ponoć  nastupom  u Tvrđavi oduševio je Nišlije.

Na konferenciji za novinare, koja je pre nastupa održana u press centru Bob Geldof rekao je da je čuo za Nišvil na džez festivalu u Študgartu, i to lepe stvari, i prihvatio poziv da dođe.

“ Sa 15 godina sam počeo da se bavim muzikom i odrastao sam vrišteći kao dečak sa Rolingstounsima” rekao je i najavio novi album sa svojim nekadašnjim bendom „Boomtown Rats

Irski muzičar Bon Geldof je muzičar koji je izgradio svetsku karijeru prvi put je sada u Srbiji pa samim tim i u Nišu tako da će niškoj publici pripasti izuzetna čast da ga čuje na zatvaranju Nišvila. Svet Boba Geldofa poznaje kao velikog muzičara ali i kao velikog himanistu. Pre tri decenije je organizovao najveći humanitarni koncert „Live Aid“.

Od 1986.godine kada je počela njegova solo karijera Geldof se bavio tradicionalnom irskom muzikom ali kaže da„ne može da zamislim ništa gore od fuzije irske i džez muzike dodavši  da “onaj ko je spojio irsku muziku sa džezom je Van Morison. Mada u mojoj glavi su te dve stvari takoreći nespojive.

 “Irska muzika je veoma stara i elegantna ali primitivna a džez je, čak i u svojoj najprimitivnijoj formi veoma elegantna muzika. Obećavam da ću večeras napraviti pravu irsku žurku za zatvaranje ovog festivala, najavio je Gedof na konferenciji za novinare.

Sinoć, pred ponoć dočekalo ga je nekoliko hiljada Nišlija, ali i stranaca koji su boravili u Nišu kao i onih koji su specijalno došli na koncert velike muzičke zvezde.

 Nakon što ga je publika dočekala ovacijama, zaigrala uz taktove irskih songova. Igralo se, pevalo, kao što i priliči završnici velikog festivala.

 Ono što je tokom dana obećao, da će napraviti veliku irsku žurku, ispunio je.

“Irska muzika je veoma stara i elegantna ali primitivna, a džez je, čak i u svojoj najprimitivnijoj formi, veoma elegantna muzika” rekao je i dodao da voli džez kao “Pink Flojd”, ali mu je teško da to prizna.

“ Volim klasični džez,  razumem šta “on radi”.

 “Iizmeđu hip -hopa i džeza ima dosta sličnosti.  Kvinsi Džons, koji je moj dobar prijatelj,  to dobro izvodi i ima sličnosti između ta dva pravca u vremenskim potpisima i broju sličnosti”, rekao je Geldof.  

Na koncetru je svirao gitaru, pevao a u jednom trenutku i zasvirao usnu harmoniku. Pri tome njegova prateća grupa, za koju je rekao da su neki od članova već svirali do sada na Nišvilu, pratila ga je “ u ton” a “ irski zvuci” izazvali su ovacije.

Iako se požalio na veliku vrućinu, to mu nije smetalo da održi koncert koji će se pamtiti.

Bob Geldof 1985. godine postao planetarna zvezda, kada je organizovao najpoznatije muzičare da održe humanitarni koncert, čuveni “Live Aid”. Ova muzička zvezda napravila je, kako je rečeno na konferenciji, najveći koncert u istoriji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare