Završen II Festival diplomskog filma, „Zlatna desetka“ Jovanu Dimoskom za film „Krotki“

NIŠ

Posle tri festivalska dana i sedam filmova iz regiona bivše Jugoslavije, dodelom nagrada najboljima, u petak je završen drugi po redu Festival diplomskog filma u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. „Zlatnu desetku“, prvu nagradu festivala, dobio je reditelj Jovan Dimoski, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film „Krotki“.

                                U žiriju drugog Festivala diplomskog filma bili su rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković, a predsednik žirija bio je glumac Meto Jovanovski. Imali su težak zadatak – da od sedam filmova izaberu tri najbolja.

                                „Upoznali smo se sa radovima sedmoro mladih ljudi iz LJubljane, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Bijeljine i Beograda. Upoznali smo se i sa njihovim znanjima, veštinama, kreativnošću, sa stavovima, snovima… Sa zadovoljstvom konstatujemo da su svi položili profesionalni ispit zrelosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

                                   U obrazloženju dodaju da sve tri nagrade, iako su personalizovane, jesu nagrade za sve prikazane filmove koji su prilično ujednačenog kvaliteta, a da su finese odlučile ko će biti nagrađen.

                               „Bronzanu desetku“ žiri je dodelio Katarini Krstić, diplomcu Univerziteta „Sinergija“ iz Bijeljine, za film „Ševa“.  „Srebrna desetka“ otišla je u ruke Bojana Radanovića za film „Fender“, u produkciji Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

                           „Istovremeno, savetujemo da nije dovoljno uljuljkati se samo u trenutnim uspesima, već film, kao i sve druge umetnosti, traži da čitav život autori rade na svojim idejama, da uče, da menjaju sebe i da nadgrađuju znanje“, zaključuje žiri.

                             Podsetimo, prvi Festival diplomskog filma održan je 2021. godine, a publika je imala prilike da pogleda filmove iz Srbije. Ove godine festival je porastao i prerastao granice Srbije, pa su u bioskopu pod zvezdama u Dvorištu Univerziteta prikazani filmovi sa univerziteta i akademija iz zemalja bivše Jugoslavije. Studentski kulturni centar Niš festival organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare