Zavod za transfuziju u Nišu beleži rast davalaca nakon korone

NIŠ

Niški Zavod za transfuziju krvi posle korone belaži povećan broj davalaca ove dragocene tečnosti koja za neke pacijente znači život.  Za prvih šest meseci ove godine dobrovoljno je dalo krv 20.134 davalaca što je za 12 posto više nego lani. Broj davalaca krvi je veći i u odnosu na veme pre korone kada ovaj broj nije prelazio cifru od 18.000 za isti period.

  Goran Petrović ima 57 godina i krv je dao više od 50 puta. U proseku to čini 3 do 4 puta godišnje. Nekada je kada davaoc krvi dobijao i slobodne dane, ali to nije bila njegova osnovna motivacija da na ovaj način pomogne drugima.

                                 „Sada sam penzioner tako da mi slobodan dan ništa ne znači ali je lep osećaj kada pola sata vremena posvetite ovom plemenitom činu. Zaista se osećam bolje kada dam krv. Nikada nisam imao potrebu da primim krv, i havla Bogu da je tako, ali ću nastaviti sve dok me zdravlje služi“, kaže Goran.

                               Zoran Stanojković, direktor  Zavoda za transfuziju krvi, kaže da je za njih posebno ohrabrujući podatak da je 2.714 osoba dalo krv prvi put. Prema njegovim rečima to je dobar dokaz da se kod građana budu humanost koja je vredna svake pažnje.

                              „Ovo je pokazatelj da teška vremena kod ljudi probude ono najbolje a to je da bude od pomoći drugom čoveku. Svaki davalac ima svoju priču. Nekada smo 95 posto zaliha krvi prikupljali van Zavoda jer su radili veliki kolektivi a sada se to dešava u našim prostorijama. Imamo čak 243 davalaca koji su krv dali više od 100 puta i troje njih koji su krv dali više od 200 puta. Lepo je videti da otac povede ćerku i sina da ga prate dok daje krv jer se tako najbolje regrutuju novi davaoci, da oni od malih nogu shvate da je to jednostavna procedura. Dolaze nam i parovi koji svoju godišnjicu ljubavi obeleže tako što spasu nečiji život, kaže Stanojković i ističe da pokrivaju devet okruga odnosno 15 opštih bolnica, Univerzitetski klinički centar (UKC) u  Nišu i Kovid bolnicu u Kruševcu.

                            „ Iako je sezona godišnjih odmora zalihe su smanjene ali stabilne. Svakodnevno organizuje akcije širom teritorije koju pokrivamo tako da se nije desilo da ostanemo bez krvi. Pored organizacija Crvenog krsta imamo odličnu saradnju i sa nekim udruženjima kaoš što je “Koce zauvek” iz Vranja i “Sima Paligorić” iz Jagodine“, ističe Stanojković i naglašava da je za jednu dozu krvi koja se daje bolesniku potrebno 6 davalaca.

                          Dobrovoljni davaoci sa više od 50 davanja imaju pravo na besplatan gradski prevoz u Nišu. Od države dobijaju za jedno davanje godinju dana besplatnu participaciju a oni koji imaju više od 10 davanja trajnu su oslobođeni plaćanja participacije. Takođe, imaju pravo na dva slobodna dana.

                          Ipak, ne može svako biti davalac pa su u prvih šest meseci čak 809 njih odbijeni zbog zdravstvenih indikacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare