Zatraženo isključenje Orbanovog Fidesa iz EPP

STRAZBUR

(EURACTIV)

Dvanaest partija članica Evropske narodne partije (EPP), glavne političke grupe Evropskog parlamenta, zvanično je zatražilo isključenje mađarske konzervativne partije Fides, čiji je lider premijer Viktor Orban. Inicijativu su prve pokrenule partije iz Belgije i Luksemburga, koje su Orbana optužile da se otvoreno ponaša suprotno vrednostima narodnih partija. EPP, koji je najveća grupa u Evropskom parlamentu i dominantna politička familija u Evropskom savetu, o isklljučenju ili suspenziji Fidesa će odlučivati 20. marta zu Briselu.

Predsednik EPP Žozef Dol rekao je da je primio dovoljno pisama u kojima se zahteva izbacivanje mađarske vladajuće partije Fides iz tog bloka da bi to pitanje bilo stavljeno na dnevni red.

“Dvanaest partija članica EPP iz devet zemalja zatražilo je isključenje ili suspenziju Fidesa. To je pitanje koje će biti razmatrano na političkom zasedanju 20. marta. Odluku donose svi članovi EPP i ne mogu da predvidim kakav će biti ishod rasprave, rekao je Dol.

Da bi to pitanje dospelo na dnevni red EPP neophodno je da to zatraži najmanje sedam partija članica, iz najmanje pet zemalja, prenela je agencija AP.

“EPP je velika porodica i možemo imati razmimoilaženja. Ali postoji granica, a Viktor Orban je prešao crvenu liniju”, rekao je Dol za izdanje nemačkog lista Velt od 5. marta, dodajući da će mađarska vladajuća partija biti “na dnevnom redu narednih sastanaka”.

Orban se već godinama ističe antimigrantskom retorikom a u poslednjim nedeljama je naljutio mnoge u EPP kampanjom u kojoj je lidere EU optužio za promovisanje masovnih migracija.

U okviru te kampanje u Mađarskoj su lepljeni plakati na kojima su prikazani šef Evropske komisije Žan-Klod Junker, takođe iz EPP, i mađarsko-američki milijarder jevrejskog porekla Džordž Soroš.

Kampanju protiv Žan-Kloda Junkera, Orban je pokrenuo optužujući ga da je previše mekan po pitanju imigracije i da je otvorio granice EU za nekontrolisane migracije.

Isključenje Fidesa iz EPP prve su 8. februara zvanično zatražile dve demohrišćanske partije iz Belgije i luksemburška Hrišćansko-socijalna narodna partija, čiji je član Junker.

U pismu predsedništvu EPP te tri partije su navele da se Orban “ponaša otvoreno suprotno” vrednostima EPP.

Lider belgijske frankofone partije CdH Maksim Prevo je 1. marta rekao da “Orbanovi izgredi više nisu prihvatljivi i da se ne mogu dalje podržavati”.

Partije koje su se pridružile zahtevu za isključenje Fidesa su iz Finske, Grčke, Litvanije, Norveške, Holandije, Portugala i Švedske.

Orban je 3. marta odgovorio da članovi EPP koji pozivaju na isključenje njegove stranke iz tog bloka rade u korist levičarskih protivnika. On je rekao da su oni koji žele isključenje njegovog Fidesa “što bi Lenjin rekao, ‘korisni idioti'”.

“Iako veruju da vode duhovnu borbu zapravo samo služe interesima drugih, naših protivnika”, naveo je Orban za nemački list Velt.

Komentarišući optužbe da kampanja njegove vlade protiv Žan-Kloda Junkera i  Džordža Soroša ima antisemitske tonove, Orban je rekao da Mađari kampanjske poruke ne smatraju antisemitskim i da on sam “ne može ništa da učini oko činjenice da je Džordž Soroš Mađar jevrejskog porekla”.

Mađarski državni sekretar Zoltan Kovač nedavno je rekao da Fides ne želi da napusti EPP, već da je cilj partije da taj blok promeni iznutra.

Svojim zahtevom za isključenje Fidesa, dvanaest stranaka se usprotivilo poziciji rukovodstva EPP, čiji je argument dugo glasio da je bolje imati Orbana u članstvu, nego kao otvorenog protivnika. Te stranke strahuju da bi konstantno preispitivanje Orbanove privrženosti vrednostima narodnjaka moglo negativno da se odrazi na kampanju za evropske izbore i da EPP košta poslaničkih mandata.

Bez Orbanove partije Fides, EPP bi izgubila 12 od svojih sadašnjih 217 evroposlanika. To bi bilo važno za novi evropski Parlament, koji se sa izlaskom Britanije svodi na 705 poslanika, pošto je potrebno više od polovine glasova da se izabere budući predsednik Evropske komisije.

Ostaje, ipak, neizvesno da li će Fides biti isključen, a posmatrači veruju da će to u velikoj meri zavisiti od stava nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene bavarske sestre partije, Hrišćansko-socijalne unije (CSU), čiju će odluku verovatno slediti još nekoliko članica EPP.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare