Zašto su “Vodovod” i “Komunalac” uspešni a “Pijaca” neuspešna?

LESKOVAC

Kako bi se što bolje upoznao sa radom i problemima koje imaju, kako je sam rekao , gradonačelnik Goran Cvetanović obišao je JKP „Vodovod“, „Pijacu“ i „Komunalac“.

Obišavši postrojenje „Vodovoda“ kod fabrike „Zdravlje“ rekao je da je rad ovog preduzeća u jednom momentu bio ugrožen, ali je zahvaljujući merama koje je sadašnje rukovodstvo preuzelo danas situacija znatno drugačija.  „Sada imamo preduzeće za koje možemo reći da daje veliki doprinos u nastojanju lokalne samouprave da sugrađanima obezbedi bolje uslove za život.

O tome možda najbolje svedoči podatak da je u toku 2015. i 2016. godine, „Vodovod“ rekonstruisao vodovodnu mrežu u skoro 30 ulica,a u 2017. godini planira da nastavi sa zamenom azbestnih cevi na dužini od više od 15 km u iznosu od preko 1,5 miliona evra, odnosno u ukupno 29 ulica. Zahvaljujući racionalnom poslovanju, preduzeće koje je decenijama radilo sa gubitkom stalo je na svoje noge, čime je obezbeđen viši nivo komunalnih usluga ka građanima,“ tvrdi Cvetanović.

 

Sadašnje rukovodstvo, po njegovim rečima, našlo se pred teškim zadatkom, a to je racionalizacija broja zaposlenih.

 

U „Vodovodu“ danas radi 317 radnika, što je u odnosu na decembar 2014. manje za 53 osobe.

Ukupan broj priključaka za domaćinstva iznosi oko 21.500 vodovodnih i oko 12.500 kanalizacionih, dok broj priključaka za pravna lica iznosi 2.056 vodovodnih i 1.908 kanalizacionih.

Ukupan broj novih priključaka od početka godine iznosi 164 vodovodna priključka i 36 kanalizacionih.

Ukupne obaveze Vodovoda prema dobavljačima iznose oko 53 miliona dinara. RINO je izmiren zaključno sa 30.6.2017. godine.

Ukupna potraživanja Vodovoda od fizičkih i pravnih lica (po osnovu restrukturiranja, utuženja, reprograma, stečaja) iznose oko 317 miliona dinara, od toga potraživanja za utužena fizička lica iznose 90 miliona dinara,  sporna potraživanja – stečaj, likvidacija u iznosu od oko 72 miliona dinara i sporna potraživanja za utužena pravna lica, u iznosu od oko 40 miliona dinara”, rečeno je danas.

.

Za razliku od „Vodovoda“ u JKP „Pijaca“ situacija je loša, jer se preduzeće suočava sa izvesnim problemima u svom radu, rekao je Cvetanović.

Po njegovim rečima jedan od razloga za takvo stanje je  u većem broju zaposlenih.

„Broj radnika koji radi u Pijaci je 120, a do kraja godine bi trebalo da ode još jedan zaposlen. Prema rečima rukovodstva optimalan broj radnika trebalo bi da bude ispod 100, kako bi ovo preduzeće moglo stabilno da posluje. U prethodnoj godini, za isplatu zarada, naknada zarada i ostalih primanja, ukupno je izdvojeno oko 101milion dinara, što iznosi 81% od ukupnih rashoda. U ovoj godini, za zarade je planirano 94 miliona dinara,što je oko 75% ukupnih rashoda. Kada govorimo o zaradama, prvi deo zarade, akontacija, uz isplatu obaveznih poreza i doprinosa na najnižu osnovicu, isplaćuje se u zakonskom roku. Drugi deo zarade kasni, tako da se ovih dana očekuje isplata zarade za mesec septembar 2015. godine . Dakle, ukupno kašnjenje zarada je 21 deo zarada, odnosno 10,5 meseci. Najveća dugovanja su, upravo, dugovanja po ovom osnovu, i ona su rasla iz godine u godinu, zbog povećanja broja radnika”, rekao je Cvetanović.

“U 2013. godini, kada je sadašnji direktor Zoran Milošević došao na čelo „Pijace“, ukupna dugovanja preduzeća bila su oko 85 miliona dinara. Od toga su obaveze prema dobavljačima iznosile 43,5 miliona dinara, a obaveze za neisplaćene zarade oko 11,5 miliona dinara. Tada suradnicima dugovana tri dela zarade. Po završnom računu za 2016. godinu, ukupna dugovanja su oko 133 miliona dinara. Od toga su obaveze prema dobavljačima oko 49 miliona dinara, a obaveze prema radnicima oko  53 miliona dinara za neisplaćene zarade. Planirani prihodi za 2017.godinu iznose 127.000.000 dinara. Najveće prihode Pijaca očekuje na Kvantaškoj pijaci – 45.700.000 dinara, zatim 40.000.000 dinara na Zelenoj pijaci br. 1, a od Robne pijace 4 očekuje prihod u visini od 14.000.000 dinara. Ukupni rashodi u tekućoj godiniplanirani su u iznosu od 126 miliona dinara. Planirani iznos rashoda je manji od rashoda ostvarenih u prethodnoj godini. Najveća „ušteda“ ostvarena je u pogledu zarada radnika, i to zbog smanjenja broja radnika tokom 2016. Najznačajnije investiranje u ovom preduzeću poslednjih godina izvršio je grad Leskovac, a to je izgradnja nove zeleno-robne pijace. Kompletna investicija bila je na teret gradskog budžeta, ali je i samo preduzeće imalo troškove oko preseljenja i uklanjanja stare pijace. Investicije iz sredstava Pijace svele su se na održavanje postojećih kapaciteta.“

 

Iz ovih podataka jasno je da je ovakvo stanje neodrživo i da je potrebno preduzeti određene mere kako bi Pijaca bolje poslovala zaključio je gradonačelnik Cvetanović.

 

 

Dok su posete „Vodovodu“ i „Pijaci“ bile najavljene, poseta JKP „Komunalac“ bila je nenajavljena.

Cvetanović je rekao da je „Komunalac“ bio firma za koju godinama niko nije želeo da preuzme odgovornost.

„Obično je ona išla u paketu sa Direkcijom. Mi smo našli mladu, obrazovanu osobu koja sa svojim timom radi danonoćno i na svaki poziv reaguje istog trena. Mi smo kao grad ovde pomogli u nabavljaju raznih mašina u kratkom vremenskom periodu. Vozila su najsavremenija i koriste se istorvremeno i u najrazvijenijim evropskim državama. Higijena je dignuta na mnogo viši nivo, ali mi se čini i da se svest građana mora podići na viši nivo u tom pogledu.“

JKP „Komunalac“ ima 187 upošljenika.

 

Na čelu “Vodovoda” I “Komunalca” su kadrovi SNS dok “Pijacu” vodi kadar SPS.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Loucast
Loucast
6 godine pre

Samo nekoliko pojašnjenja i jedan zaključak. Gde je dobra situacija,” krivo” je rukovodstvo. A onde gde ama baš ništa ne valja krivi su radnici mnogo ih je. ( Jedino u Srbiji ima viška radnika, a ceo svet vapi za istim). a pojašnjanja nisu ni pojašnjenja nego fakti. Fakat je da je prošle godine isplaćeno osam ipo plata, to radnici znaju, a milošević kaže da je to iznosilo 101,000,000 što znači da ako ovaj moj digitron zna da računa, da je platni fond po jednoj plati 11,880,000. A sada pošto milošević duguje deset ipo plata, fakat te cifra za ove plate je 53,000 000, te ako ovaj moj digitron opet zna da računa, platni fond po plati iznosi 5,047,000, te ispada da ono što je isplaćeno je mnogo veće od onoga što se duguje, mada su isti parametri u pitanju. I Molim vas dobavljači???Tu i tamo nešto se koristi struja, nema proizvodnih pogona, voda takođe , zanimljivo bi bilo videti koliko vodu plaća recimo hladnjača,a koliko znam mušterijama za određeni novčani iznos daje samo fiskalni račun, e, đubre se plaća po površini a ne po količini, čudno je kako se to godinama ne može vratiti u normalu, recimo kako đubre plaćaju stanari solitera po površini ili po količini.Gradonačelnik treba da najuri ovu pošast od direktora, ili strogo da se obrati najveća moguća pažnja prilikom naimenovanja sledećeg .

otkazi
otkazi
6 godine pre
Odgovori  Loucast

I ja sve cesce cujem po opstinu kako su kadrovi nesposobni, a sposoban im nacelnik, samo nema s kim da radi. Sefovi odeljenja traze da se zaposle novi poslusni, jer nisu sposobni da pokrenu zaposlene koje su zatekli. Autoritet moze da pokrene sluzbu, upravu. Ali los odabir nacelnika i sefova ne moze. Smeju im se zaposleni. Svuda na budzetu ima visak zaposlenih. Ali bre ljudi moji, nikog ne otpustise. Jel bilo viskova u direkciju, JESTE! A jel bilo po uprave, JESTE. A u ALER, pa JESTE. I nikog zivog ne otpustise, jos neke popese od gradski na republicki budzet, pa pravobranilastvo, eeeej! Sve propade, a oni unapredjuju zaposlene na bolja radna mesta. Nismo mi normalni sta dozvoljvamo. Samo neke prazne price. Onolike prijave posle revizora, a nacelnik finansija izigrava uspesnog poslovnog coveka. Radi mucenik za malu platu. A sto ce silne kazne da se plate zbog njegovu nesposobnost, to nema veze.Krivi su drugi. Kazu duguju gradjani. Pa ko im dopusta da duguju? Ko je poterao naplatu? I dajte da cujemo koji to gradjani duguju. Jel bas gradjani ili bas preduzetnici najslabije placaju? U ime onih koji placaju dajte jednom te spiskove duznika.