Zašto su usluge JK „Komrad“ morale da poskupe?

VRANJE

Pokret slobodnih građana u Vranju u današnjem saopštenju pita zašto su usluge JK „Komrad“.

Saopštenje sa grafikonom prenosimo u celosti:

„Dok kućni budžeti naših sugrađana ovih dana primaju novi udarac, ovog puta od našeg Javno komunalnog preduzeća „Komrad“, pokušali smo da pronađemo uzroke ili čak opravdanja za ovakav potez rukovodstva „Komrada“ i gradskog rukovodstva, koje je ovu odluku moralo da odobri.

Zvanična stopa inflacije u Srbiji je prošle godine iznosila 4,5%, ekonomisti kažu 7,8% (građanima ostavljamo da sami procene kakva je situacija u njihovim novčanicima) a osnovna usluga JK „Komrad“ – iznošenje smeća, poskupela je 10%! Inflacija je činjenica, dobrim delom i nije prouzrokovana greškama naših vlasti, međutim, svako preduzeće, posebno ono u javnom vlasništvu i sa javnim interesom kao osnovnim ciljem poslovanja, može samo, iz sopstvenih rezervi, u najvećoj meri amortizovati inflatorni udar a ne celokupan trošak prebacivati na krajnje korisnike. Može, ukoliko se njime upravlja na domaćinski način i ne može, ukoliko se posmatra kao partijski plen.

Od 2017. godine pa do prošle godine (zvanični podaci za 2021. godinu još uvek nisu objavljeni), poslovni rashodi JK „Komrad“ beleže rast od preko 36% dok poslovni prihodi beleže rast od oko 15%. Jednostavnim ukrštanjem ova dva podatka dolazimo do zaključka da rashodi JK „Komrad“ rastu brže od prihoda, da od 2019. godine rashodi postaju veći od prihoda (koincidentno sa smenom Stojiljkovića i postavljanjem Dimitrijevića za direktora), te da ovo naše javno preduzeće, od polovine 2019. godine posluje sa poslovnim gubitkom!

Građane Vranja, pa i nas iz Pokreta slobodnih građana, interesuje kako je moguće da preduzeće koje objedinjava desetak delatnosti i u svakoj ima monopolski položaj na lokalnom tržištu, može poslovati sa gubitkom? Možda se odgovor krije u „burazerskim dilovima“ prilikom izbegavanja javnih nabavki, stranačkom i „Simpovskom“ zapošljavanju, isisavanju javnih finansija u stranačke svrhe, rečju – snsovskom čerupanju ovog javnog preduzeća?

Sigurni smo da će građani Vranja dobiti odgovore na ova pitanja od odgovornog rukovodstva grada i JK „Komrad“, navodi se u saopštenju Pokreta slobodnig građana u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare