Zašto se razlikuju podaci zvaničnog sajta covid19.rs i lokalnih štabova o broju zaraženih

LESKOVAC

Ekipa JUGpressa uočava pojavu da se podaci na zvaničnom sajtu covid19.rs, na koji su nas više puta upućivali leskovački članovi Kriznog štaba, direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksnadra Nikolić i direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević uz tvrdnju da oni ” ne daju podatke nijednom mediju” , razlikuju od onih koje saopštava taj krizni štab.

Zbog toga smo danas pitali rečenu direktorku kako se formiraju podaci na sajtu covi19.rs, s obzirom da se jedne informacija čuje od Kriznih štabova, a na sajtu se pojave drugačije brojke, veće nego one koje saopštava štab, a on je objasnila da se ubacuju statistički podaci svih zdravstvenih ustanova koji vrše testiranja preko pristupnih šifara.

„Rezultati kojima mi raspolažemo su zvanični rezultati koje dobijamo mejlovima od laboratorija kojima smo uputili uzorke za pacijente. To su trenutni i zvanični rezultati koje mi objavljujemo,“ rekla je Nikolić.

Konstatovali smo da su podaci objavljeni juče na svaničnom sajtu covid19.rs pokazivali veći broj zaraženih osoba nego što je danas saopšteno i pitali kako je to moguće.

Svoj komentar na ovo pitanje je dao i gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao za podatke koji se razlikuju, da je, recimo, pre neki dan u 15 sati bio podatak da je u leskovačkoj kovid-bolnici bilo 90 pacijenata. U 20 sati sam ja već javno izneo podatak da ih je 105, jer mi uvek ažuriramo podatke koje imamo. Za nas je zvanično ono što stoji na sajtu, ali mi u međuvremenu radimo, dešavaju se stvari koje mi pokušavamo da prenesemo, nekad direktno gostujući preko nekog medija, svesni da se to razlikuje od onoga što je već rečeno… Mislim da prenosimo tačne i precizne podatke, a ako postoji neko neusklađenje, to je samo zbog vremenske distance.“

Pitanje zašto je na zvaničnom sajtu covid19. rs juče objavljenveći broj zaraženih u Jablaničkom okrugu, Leskovcu i Vlasotincu od onog koji je danas izrečen ostaje i dalje bez zvaničnog odgovora.

na ovom sajtu je juče objavljeno da je Leskovcu još 29 inficiranih osoba, u Jablaničkom okrugu ima ukupno 185 inficiranih.

U Vlasotincu je 38 osoba pozitivno, u Bojniku i Lebanu po 8, dok je po jedan slučaj zabeležen u Crnoj Travi i Medveđi, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Leskovcu registrovano još 27 slučajeva korone, u okrugu 37osoba u proteklih pet dana, rekla je danas v.d.direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Aleksandra Nikolić.

Ovo su rezultati poslatih uzoraka u periodu od 16. do 21. aprila .

Prema njima u Vlasotinca je zabeleženo osam novih slučajeva a u Lebanu dva.

U Jablaničkom okrugu je do sada registrovano 180 oboljelih osoba, u Leskovcu 134, Vlasotinca 36 , Lebanu 5 i Bojniku 3.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare