Zašto priprema Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca nije vidljiva u javnosti?

LESKOVAC-BEOGRAD

Ukupno je 167 građana i građanki odgovorilo na pitanja iz ankete koja je deo pripremnog procesa za

izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress u programu EU PRO Plus koji tehnički podržava ovaj proces.

Rezultate ankete je obradio tim konsultanta programa i oni su predstavljeni na okruglim stolovima u 12 lokalnih samouprava koje su nosioci izrade strategija, a okrugli sto je u Leskovcu bio održan 6. i 7. marta 2023. godine, navode iz EU PRO Plus.

Međutim, obaveštenje o održavanju ovih okruglih stolova nije prosleđeno medijima a informacije o tome nema ni na zvaničnom sajtu grada.

EU PRO Plus pruža tehničku podršku lokalnim samoupravama u izradi strategija održivog urbanog razvoja (SUD) i strategija integralnih teritorijalnih investicija (ITI), uključujući podršku u uspostavljanju upravljačkih mehanizama za sprovođenje, praćenje i ocenu sprovođenja strategija i podršku u razvijanju kapaciteta za primenu instrumenata teritorijalnog razvoja kroz obuke, rečeno nam je iz ovog programa.

“Ove strategije, bazirane na integralnom pristupu razvoju, koristiće lokalnim samoupravama na određenom geografskom području da definišu zajednička rešenja za pitanja koja prevazilaze granice pojedinačnih samouprava, kao što su braunfild lokacije i industrijske zone, neformalna naselja, rešavanje društvenih ili ekoloških problema ili zaštite kulturnog nasleđa tog kraja. Strategije bi takođe trebalo da formulišu buduće planiranje u brojnim sektorima uključujući obrazovanje, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine”, navode u EU PRO Plus.

Evropska unija preko EU PRO Plus-a podržava izradu 12 teriritorijalnih strategija, i to pet strategija  integralnih teritorijalnih investicija i sedam  strategija održvog urbanog razvoja, kojima je obuvaćena teritorija 31 lokalne samouprave.

Grad Leskovac je među podržanim  lokalnim samoupravama koje dobijaju tehničku podršku za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca.  Proces izrade Strategije za sve lokalne samouprave obuhvata nekoliko faza, počevši od definisanja teritorijalnog obuhvata, analize postojećeg stanja te zatim definisanja potreba i prioriteta. Kako bi se građani i građanke uključili u proces izrade strategije, program je pripremio upitnik koji su lokalne samouprave podelile sa građanima.  Svrha ovog upitnika je bila da se dobiju podaci koji će se koristiti za izradu analize postojećeg stanja, sagledavanje razvojnih potencijala i izazova, kao i u procesu definisanja razvojnih potreba.

Ovaj uputnik i jeste bio povod za naša pitanja upućena donatorskom programu EU PRO Plus jer je bio objavljen smao na sajtu grada i ni na koji drugi način građani nisu obavešteni o njemu.

Primera radi, u Novom Pazaru su lokalni meidji obaveštavali građane o uputniku i u tom gradu je i najviše ljudi učestvovalo u njegovom rešavanju pa ima 552 odgovora

Prema preporuci programa upitnik je postavljen u onlajn formatu na sajtu lokalne samouprave i to na posebnoj  internet stranici posvećenoj strategiji urbanog razvoja (na sajtu je i baner koji vodi na navedenu stranicu) Izrada strategije razvoja urbanog područja grada Lesкovca , kao i u odeljku vesti:

https://www.gradleskovac.org/index.php/vesti/strategija-razvoja-urbanog-podrucja-grada-leskovca-27-12-2022

Ovo nam je odgovoreno iz EU PRO Plus.

O mehanizmu sprovođenja ankete naveli su sledeće :

“Lokalnim samoupravama su dostavljeni upitnici i u formatu pogodnom za štampu, te su, u zavisnosti od raspoloživih resursa i kapaciteta, mogle da sprovode anketiranje građana i  u svojim uslužnim centrima, ili drugim opštinskim prostorima, dok je predloženo vreme za prikupljanje odgovora bilo 30 dana.  Kako bi što veći broj građana i građanki dobio informaciju o upitniku, program EU PRO Plus je preporučio lokalnim samoupravama da poziv za učešće u anketi dostave medijima i objave preko društvenih mreža sa zvaničnih naloga lokalnih samouprava”.

Međutim, u Leskovcu mediji o ovome nisu bili informisani.

“Rezultate ankete je obradio tim konsultanta programa i oni su predstavljeni na okruglim stolovima u 12 lokalnih samouprava koje su nosioci izrade strategija, a okrugli sto je u Leskovcu bio održan 6. i 7. marta 2023.

Ukupno je 167 građana odgovorilo na pitanja iz ankete koje su potom obradili konsultanti” , navode iz ovog programa .

No, da budemo pošteni, nije Leskovca najgore prošao u ovom anketiranju.

Dole su navedeni brojevi odgovora na pitanja iz upitnika za druge lokalne samouprave uključene u izradu strategija:

 • Urbano područje grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovac – 385 odgovora
 • Urbano područje grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han – 320 odgovora
 • Urbano područje grada Pirota i opština Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad – 156 odgovora
 • Urbano područje grada Užica i opština Čajetina, Požega, Priboj i Bajina Bašta – 477 odgovora
 • Urbano područje grada Zaječara i opština Knjaževac, Boljevac i Sokobanja – 114 odgovora
 • Urbano područje grada Bora – 86 odgovora
 • Urbano područje grada Kruševca – 189 odgovora
 • Urbano područje grada Loznice – 104 odgovora
 • Urbano područje grada Novog Pazara – 552 odgovora
 • Urbano područje grada Šapca – 63 odgovora
 • Urbano područje grada Smedereva – 38 odgovora – zbog ažuriranja sajta grada, anketiranje nije bilo sprovedeno onlajn

Zanimali su nas i rezultati ankete a iz EU PRO Plus nam je rečeno da su ” ankete podeljeni sa Gradom Leskovcem te je za njihovo objavljivanje nadležna lokalna samouprava“.

Pitali smo koliko iznosi podrška u novcu EU PRO Plus za ovo anketiranje i obradu rezultata.

Što se tiče finansijskih sredstava, ovo je vid tehničke podrške programa, tako da sredstva nisu opredeljena gradu Leskovcu već je program pripremio i obradio podatke, odgovor je koji smo dobili. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kaldrma
Kaldrma
1 godina pre

Najvaznije da se ovi iz Direkcije za urbanizam i izgradnju slikaju kada se asfaltira neka ulučica od 10metra, a niko ih ne pita kako ne uspevaju da urbanizuju grad u kome se ulice postale tesne za vozila, da prošire saobraćajnice, da ubrzaju protok, da se pozabave malo vertikalnom i horizontalnom signalizacijom u gradu…