Zašto nisu održani izbori za Savet MZ Veliki Trnovac

BUJANOVAC

 

Izbori za Savet Mesne zajednice (MZ) Veliki trnovac, koji su bili zakazani za 25. mart, kako je rekao JUGpress-u sekretar Skupštine opštine (SO) Bujanovac Selami Mustafa, nisu održani zbog neslaganja članova izborne komisije.

Sada je na potezu predsednik SO Bujanovac Adnan Salihu, koji bi trebalo da raspusti izbornu komisiju i odredi novi datum održavanja izbora.

Šta se krije iza „neslaganja članova izborne komisije“ JUGpress je pokušao da sazna od Hajredina Hide, funkcionera opozicione Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija, i Rahima Salihija, šefa kabineta predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija.

„Uoči početka glasanja rukovodioci vladajuće stranke u opštini insistirali su da se određeni članovi izborne komisije, izabrani na zboru građana, udalje iz procesa sprovođenja i praćenja izbora“, kaže Hida uz konstataciju da je to urađeno sa jasnom namerom da se rukovođenje izbornim procesom prepusti komisiji sačinjenoj samo od članova koji pripadaju ili su bliski partiji na vlasti.

„Sa ciljem da se skroji volja meštana Velikog Trnovca“, ističe Hida.

Po njegovim rečima, takva odluka je, razumljivo, izazvala nezadovoljstvo kod članova komisije koje je trebalo sprečiti da učestvuju u izbornom procesu, a oni tako nešto nisu dozvolili.

„Tim potezom su sprečeni konflikti i tenzije koji bi eskalirali i dodatno produbili izbornu krizu“, kaže Hida.

Opštinska vlast je na ovaj način prekoračila svoja ovlašćenja, zaključuje funkcioner DP-a, jer je u njenoj nadležnosti monitoring, a ne rukovođenje izborima za Savet Mesne zajednice.

„Izgleda da se jurišnicima previše usladila vlast pa su spremni na svakakve radnje kako bi je sačuvali“, konstatovao je Hida.

 

„Neodržavanje izbora za Savet MZ Veliki Trnovac je pokušaj Hajredina Hide da se pokrije debakl koji je njegova lista doživela na izborima za Savet MZ Bujanovac, gde nisu osvojili nijedno od sedam mesta predviđenih za članove uz albanske zajednice“, smatra Salihi.

Šef Kamberijevog kabineta ističe da je predsednik izborne komisije naložio da početku glasanja prisustvuju samo trojica imenovanih članova izborne komisije, a ne i njihovi zamenici. Uz obrazloženje da će zamenici biti kontaktirani kada bude bilo potrebe za tim, kako je rekao Salihi.

„Određeni zamenici članova se nisu složili sa takvom odlukom, tvrdeći da neće napustiti biračko mesto celog dana, uprkos odluci predsednika komisije“, kaže Salihi.

Nakon ovog spora, po njegovim rečima, dolazi do direktnog upada na biračko mesto aktuelnog predsednika MZ Veliki Trnovac.

Inače, radi se o Agimu Halitiju, bliskom Demokratskoj partiji.

„Aktuelni predsednik je pokušao da „zavodi red“, iako je za regularnost izbora zadužena jedino izborna komisija. Zbog svega toga predsednik komisije donosi odluku da se prekine proces, kako zbog tenzije ne bi došlo do eskalacije“, rekao je Salihi i dodao da ne razume odakle uopšte potreba da se izborima u MZ Veliki Trnovac daje stranačka konotacija.

„Mi smatramo da putem ovih izbora treba doći do ljudi koji će dati svoj maksimum radeći na poboljšanju stanja u sredini u kojoj žive. I to se da videti po imenima kandidata koji učestvuju na izborima – većina mladih i nestranačkih ličnosti, u smislu da nisu članovi organa stranke“, zaključio je on.

Odluke o predizbornim radnjama i o novom terminu održavanja izbora za Savet MZ Veliki Trnovac doneće predsednik SO Bujanovac Adnan Salihu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare