ZAŠTO JE POSEČENO DRVEĆE ISPRED NARODNOG MUZEJA?

LESKOVAC

Na prostoru ispred zgrade Narodnog muzeja u Leskovcu trenutno su u toku radovi na parternom uređenju koji predstavljaju jednu od faza uređenja trotoara i pešačkih površina u ulicama Stojana Ljubioća, Pana Đukića i Leskovačkog odreda, ukupne vrednosti radova 7,2 miliona dinara, pise leskovacki nedeljnik NOva Nasa rec u danasnjem broju.
U sklopu radova na uređenju ovih površina, predviđeno je uklanjanje nekoliko stabala sa prostora ispred zgrade Narodnog muzeja i kompletna zamena drvoreda u ulici Pana Đukića. Stabla koja se uklanjaju su fiziološki prezrela i izgubila su estetsku i funkcionalnu vrednost. Osim toga, stablo srebrnolisnog javora, staro preko 30 godina, nalazi se isuviše blizu objekta, i predstavlja veliku opasnost za podzemne i elektro-instalacije, kao i same prolaznike i građane.
U okviru rekonstrukcije zelenila na ovom prostoru biće zamenjena sva stabla koja su obolela i prestarela, ili na bilo koji način predsavljaju smetnju i ugrožavaju bezbednost. Istovremeno se planira sadnja 22 nove sadnice.
Pri uređenju ovog prostora, naročita pažnja posvećena je delu ispred zgrade Narodnog muzeja, kao dominantnog objekta na ovom potezu. Projektom je predviđena pjaceta- plato ispred objekta, na uglu ulica Stojana Ljubića i Pana Đukića. Projektom je predviđeno kompletno uklanjanje postojećeg zastora i umesto njega popločavanje vibro-presovanim pločama sa isključivom namenom za popločavanje javnih površina ovakvog tipa.

Uređenje platoa prilagođeno je funkciji objekta i prostora, sa parcijalnim zadržavanjem postojećeg zelenila, uklanjanjem vizuelnih prepreka radi otvaranja fasade objekta, i sa uvođenjem novog sadržaja-klupa za sedenje, žardinjera, skulptura i sl. U saradnji sa stručnim službama Narodnog muzeja u Leskovcu osmišljena je i nova namena ovog prostora – plato će biti iskorišćen i kao svojevrsni lapidarijum – izložbeni prostor na otvorenom na kome će biti izloženi eksponati stari više stotina godina, stoji na sajtuDirekcije za urbanizam i izgradnju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare