Zašto je Leskovac opet korona žarište

LESKOVAC

“Epidemiološka situacija u našem gradu se promenila od juče“ rekao je gradonačelnik leskovca Goran Cvetanović i dodao da je pristiglo 345 rezultata sa teritorije Jablaničkog okruga i da je 321 rezultat negativan, a 24 pozitivno.

„Među 235 testiranih iz Leskovca 21 je pozitivan. U opštini Lebane imamo dva nova slučaja i jedan u Vlasotincu. Ukupno od početka epidemije je na teritoriji okruga potvrđeno 606 slučajeva kovid-19, od toga: 431 u Leskovcu, 112 u Vlasotincu, 32 u Lebanu, 27 u Bojniku i četiri u Medveđi. Što se tiče situacije u fabrici „Jura“, od 15.-21. maja je testirano ukupno 2588 zaposlenih, 41 nalaz je pozitivan, za 256 radnika se očekuju rezultati, a ostali nalazi su negativni. “, rekao je Cvetanović.

On je dodao da je u Kovid bolnici hospitalizovano 125 osoba, od toga 48 radnika „Jure“, bilo je 21 prijem, 9 otpusta, nijedan pacijent nije upućen u Klinički centar Niš i nema smrtnih ishoda. Do sada je u Kovid bolnici izlečen i otpušten 281 pacijenat, a iz privremenih bolnica 151, što ukupno iznosi 432, odnosno skoro 72%.

Na nivou Okruga ukupno do sada je testirano 8598 lica, od toga samo u Leskovcu 6000 lica.“

Gradonačelnik Cvetanović procenjuje da žarište u kompaniji „Jura“ više ne postoji, kao ni na bilo kojoj drugoj lokaciji.

„Ali, ono što mene zabrinjava su pojedinačni, sporadični slučajevi. Tu postoji velika opasnost širenja zaraze. Do sada je bilo dobro kad imamo sporadične slučajeve, jer smo bili fokusirani da nema žarišta, međutim to sada upozorava na drugu opasnost – kada imamo veći broj takvih slučajeva, npr. 19, to je 19 potencijalnih žarišta. Prema statistikama epidemiologa, na jednog zaraženog je najmanje 10 potencijalnih zaraženih, i kada dođete do broja 20, to je već ozbiljnija cifra.“ Cvetanović je apelovao na sve građane Leskovca da koriste zaštitne mere, da se pridržavaju propisanih mera, da tako čuvaju svoje zdravlje.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
marija
marija
3 godine pre

Leskovcu je potrebno zatvaranje Jure i omugucavanje normalan rad ostalim radnjama,a ne da se sve zatvori zbig Jure gde je izvor zaraze…i moze novi gradonacelnik

Bojana
Bojana
3 godine pre

Evo, apelujem i ja na gradjane iako nisam clan kriznog staba. Ako je apel jedina mera staba 🙂 , onda jedan veliki APEL i od nas! Za druge mere mi gradjani nemamo mehanizme!